1. נווה מדבר בים המלח: נחל דוד ונחל ערוגות
- איפה: דרום ים המלח והרי יהודה
- כמה זמן: משתנה – בין 3-8 שעות
- מתי כדאי: כל השנה, אך בחורף קר והכניסה למים לא מומלצת
את נחל דוד ונחל ערוגות כמעט כולם מכירים. מים זורמים, צל (והרבה!), צמחייה ירוקה, הרים כתומים, מפלים, יעלים, תצפיות ואתרים ארכאולוגיים מציבים את המסלול כאחד האהובים והמתוירים ביותר בארץ. את המסלול ניתן לטייל במספר וריאציות שונות: תוכלו לטייל בנחל דוד עד מפל שולמית, תוכלו לעשות את המסלול הקווי של נחל ערוגות, כולל ביקור במפל הנסתר, ואם אתם ממש רציניים, תוכלו לעשות את המסלול המלא מנחל דוד לנחל ערוגות (כולל טיפוס של 600 מטר!).
קבלו הצצה ממה שהולך במקום המושלם
הזה:
2. סולמות ומפלים: נחל אוג
- איפה: צפון ים המלח
- כמה זמן: כ-3 שעות
- מתי כדאי: סתיו, חורף ואביב
אם המדבר הוא מגרש המשחקים של חובבי הטיולים, אז נחל אוג הוא הדובדבן שבקצפת המדברית. החצי הראשון של הנחל מאופיין בקניון צר, מעבר בתוך גבי מים קרירים (באביב), טיפוס על מפלים בעזרת יתדות, הנעוצות עמוק בסלע, והליכה מוצלת. בחלקו השני נפתח הנחל והופך לקניון רחב ומרהיב. המסלול אהוב מאוד, בעיקר על משפחות, מכיוון שהוא לא קשה מאוד, אך בהחלט מאתגר וחוויתי, והכי כיף – הוא מעגלי ואורך סך הכל שלוש שעות. מומלץ מאוד להצטייד בשק אטום למים, בשביל המעבר בגבים.
תצפית לקראת סוף המסלול | צילום: עומר
זיו
3. הפנינה של המדבר: נחל צאלים וברכת צפירה
- איפה: צפון ים המלח
- כמה זמן: משתנה, בין 3-8 שעות
- מתי כדאי: סתיו, חורף ואביב
מה עוד אפשר לבקש ממסלול טיול במדבר? נופים מטריפים – יש, פריחות מרהיבות – יש, גבים מרעננים – יש, הבריכה עם הנוף הכי יפה בארץ – יש, בקיצור, מסלול הטיול בנחל צאלים וברכת צפירה הוא ללא ספק אחד הג’וקרים החזקים של המדבר. בין אם תטיילו במסלול הקצר (11 קילומטרים), ובין אם תטיילו במסלול המעגלי הארוך (16.5 קילומטרים) – ההנאה שלכם מובטחת. אתם תעברו בעין נמר הקסום, בגיא בהק, שהוא קניון יפהפה, בבריכת נעמה, בעין ענבה ובגולת הכותרת של המסלול – ברכת צפירה האגדית!
בירכת צפירה | צילום: תומר שמואלי
4. פטרה זה פה: הקניון האדום
- איפה: דרום הנגב והרי אילת
- כמה זמן: משתנה, בין 1-3 שעות
- מתי כדאי: כל השנה (בקיץ מומלץ המסלול הקצר והמוצל)
כ-20 קילומטרים מצפון לאילת, על יד כביש 12, מתחבא ואדי מדהים, שנקרא נחל שני, או בשמו המגניב יותר: “הקניון האדום”. הוא נקרא כך משום שדפנותיו מורכבות בעיקר מאבן החול הנובית, שצבעה אדום מרהיב. מקור הצבע הוא בתחמוצות ברזל, שיוצרות את הגוון האדום (כמו חלודה). המסלול יחסית קצר (בין 1-3 שעות), ובדרגת קושי קלה.
הקניון האדום | צילום: מיקי קרמזין
5. גן שעשועים מדברי: נחל תמר ונחל צפית
- איפה: דרום ים המלח ומדבר יהודה
- כמה זמן: משתנה, בין 3-6 שעות
- מתי כדאי: סתיו, חורף ואביב
בסמוך לצומת הערבה, מאחורי תחנת הדלק, מתחיל המסלול האדיר של נחל תמר ונחל צפית. תכל’ס, זה אחד המסלולים היותר שווים של איזור דרום ים המלח והוא פופולרי מאוד כמעט בכל עונות השנה. המסלול משלב הליכה בקניונים, טיפוס על הר באמצעות יתדות ברזל ומדרגות סלע, נוף מטריף אל עבר הערבה והרי מואב והליכה באפיקי נחל רחבים ומרשימים. יש להישמר מפני שיטפונות ולהיות קשובים לדיווחי הרשויות. אין לצאת למסלול כשיש אזהרת שיטפונות!
הנוף הנשקף ממעלה נחל תמר | צילום: שניר
תורג'מן
6. טיול לאור ירח: נחל חווארים
- איפה: מרכז הנגב והמכתשים
- כמה זמן: בין 2-3 שעות
- מתי כדאי: כל השנה
פעם בחודש, כמו בסיפור אגדה, עולה ירח מלא מעל שמי הנגב ומעיר את נחל חווארים לתחייה. קירות הנחל, העשויים חרסית וקירטון, זוהרים תחת אור הירח ומאירים את מסלול הנחל כולו. זוהי חוויה מיוחדת ושונה מכל מה שמוכר בתחום של טיולים במדבר. מומלץ לקחת את המסלול באיזי, לעצור להפסקת תה קטנה, לשבת על אחד מסלעי החוואר הגדולים ולהשקיף על המשך הנחל. מומלץ להצטייד בפנס ראש אף על פי תאורת הירח.
זריחה בנחל חווארים | צילום: south studio
גיא דלריאה
7. פלא ענק: טיול במכתש הקטן
- איפה: מרכז הנגב והמכתשים
- כמה זמן: 6-8 שעות
- מתי כדאי: אביב, חורף, סתיו
המכתש הקטן הוא אחד מפלאי הטבע של ארץ ישראל, והוא נוצר כתוצאה מתהליך ארוך שנים של בלייה (שחיקת הסלע על ידי רוח ומים). מסלול הטיול במכתש הקטן עובר דרך תופעות גיאולוגיות ייחודיות ושלל צבעים מיוחדים בחול כמו: אדום, סגול, כתום וירוק, וזה אחד המקומות השווים ביותר לעצור, להוציא את הקפה ולצלם תמונות פוטוגניות במיוחד.
טעימה קטנה ומתוקה מהמסלול במכתש הקטן:
8. מנהיג המדבר: נחל פרס
- איפה: דרום ים המלח ומדבר יהודה
- כמה זמן: בין 3-4 שעות
- מתי כדאי: סתיו, חורף, אביב
נחל פרס הוא נחל מדברי טיפוסי המתחתר לאורך של כ-17 קילומטרים, החל ממורדותיו המזרחיים של רכס חצרה ועד לערבה. המסלול בנחל קצר יחסית (6 קילומטרים), אך ההליכה עוברת גם בגבי פרס, שיהיו מלאים לאחר שטפונות (בעיקר בחורף ובאביב) ולכן יש להיערך אליה בהתאם אם הגעתם בעונה הרטובה.
גבי פרס | צילום: אסף מדמון
9. המכתש הגדול בעולם: מכתש רמון
- איפה: מרכז הנגב והמכתשים
- כמה זמן: משתנה, תלוי מסלול
- מתי כדאי: סתיו, חורף, אביב
אתם בטח מרימים גבה, אבל מכתש רמון הוא מכתש הסחיפה הכי גדול בכל העולם (ת’כלס כבוד!), והוא מלא בהרפתקאות מטריפות. אז מבלי להלאות אתכם, הנה רק חלק ממה שיש לו להציע: המנסרה היא גבעת אבן חול, שבראשה עמודים סימטריים משושיים והיא אחת מהתופעות הגאולוגיות המעניינות ביותר שיש במכתש. מסלול הטיול מסביב למנסרה הוא קצר ומתבצע על גבי שביל עשוי עץ על מנת לשמור על הסביבה. מצד סהרונים ופרסת נקרות הם חלק ממסלול טיול מעגלי ויפהפה שעובר על דרך הבשמים העתיקה (מצד סהרונים היה חאן דרכים בדרך הבשמים) וחולף על יד תופעות טבע נדירות כמו הנקרות בנחל נקרות (גומחות בדופן הנחל שנוצרו מהשיטפונות הרבים לאורך השנים).
במרחק נגיעה ממצפה רמון, שוכנת חוות האלפקות, אחד המקומות המיוחדים ביותר בדרום. תמצאו שם לאמות ואלפקות, טיולי סוסים ואפילו סטודיו ליוגה!
- למידע נוסף על חוות האלפקות »
- או במספר: 073-782-3202
המכתש הגדול בעולם | צילום: עמית להב
10. שם מפחיד למסלול אדיר: נחל גוב ומעלה עקרבים
- איפה: מרכז הנגב והמכתשים
- כמה זמן: משתנה, בין 2-6 שעות
- מתי כדאי: אביב, חורף, סתיו
כמיטב הנחלים בנגב, גם בנחל גוב תפגשו קניון עמוק, צר, מוצל ומלא בסולמות, מדרגות סלע וחבלים. תוכלו לבחור בין מסלול קווי בנחל גוב בלבד, מסלול יחסית קל עם הרבה עניין או במסלול המעגלי, שכולל גם ביקור במעלה עקרבים הרומי – דרך שחצבו הרומאים לפני כמעט 2000 שנה.
קבלו את זה! צילומים מטריפים של נחל גוב ממעוף הציפור:
אילו עוד טיולים שווים במיוחד בישראל?
היי,
מה תרצה לכתוב על "הטיולים של המדינה: 10 הטיולים האהובים ביותר במדבר"?