על מנת להבין עד כמה גדול ופורץ דרך הוא מפעל החקלאות בנגב, עלינו לחזור אחורה בזמן עד לשנות ה-40’ המוקדמות. בנגב, חבל ארץ שחון ומאתגר, לא התקיימו יישובי קבע מאז ישבו הנבטים על דרך הבשמים. בשנת 1943 הוקמו שלושה מצפים: רביבים, בית אשל וגבולות וכמו שאומרים – עם האוכל בא התיאבון.

שלוש שנים מאוחר יותר, הוקמו 11 ישובים נוספים וסימנו את שאיפתו של הישוב העברי להתרחבות והתיישבות בכל חלקי הארץ. במפעל ההתיישבות לקחו חלק ארגונים צבאיים, חברות ממשלתיות, גופי התיישבות, תנועות נוער, מדענים ומנהיגים. 

מאז, זרמו הרבה מי שיטפונות בנגב ומפעלי ההתיישבות והחקלאות באיזורים שפעם נחשבו לבלתי ראויים למחייה הם היום גדושי חיים ומלאי תקווה. ריכזנו לכם 6 מקומות מיוחדים, בהם כדאי לבקר, שעשו את הבלתי אפשרי – להקים מפעל חקלאי בנגב!

חוות הקקטוסים: סוד פרחי המדבר

במושב תלמי יוסף נמצאת חוות הקקטוסים הוותיקה שמדגימה כבר שנים שהמדבר הוא לא שממה. המדבר מלא בחיים וצמח הקקטוס הוא העדות האולטימטיבית לכך, זאת מכיוון שמצליח לגדול גם בתנאי המדבר היבש ללא קושי. בשנים האחרונות הכבוד לצמחי הקקטוס עלה וטרנד הסוקולנטים הרים את ראשו ופרץ למיינסטרים ולמעשה הוכיח שהקקטוסים יפים ומיוחדים כמו כל צמחי הנוי ונמצא בכל אוסף עציצים  של מגדלים באשר הם גם בארץ ובעולם כולו.

גם אתם יכולים לבקר בחווה המופלאה הזאת, ולתמוך בעסק ישראלי חקלאי. בחוות הקקטוסים תוכלו לראות את המגוון הענק של צמחי הקקטוס שקיימים בחווה ואפילו להנות מהצצה נדירה לאוסף האקסלוסיבי של צמחי הקקטוס של בעלי החווה. בין היתר תוכלו לקבל הסברים ועצות כיצד לגדל את הקקטוסים בבית, איפה למקם אותו, איך לטפל במזיקים ועוד, כדי שגם אתם תוכלו להפיץ את בשורת הקקטוסים עם הצמח הכי ישראלי שיש.

חוות הקקטוסים - מושב תלמי יוסף | צילום: לילך כהן

יפים אבל דוקרים | צילום: חוות הקקטוסים

כרמי עבדת – מחזירים עטרה ליושנה

על מנת להעיר את הנגב משנת החורף הארוכה שלו, החליטו במועצה האזורית רמת נגב על הקמת פרויקט “דרך היין” – פרויקט תיירותי חקלאי שבמסגרתו הוקמו כ-25 חוות בודדים, שיצרו רצף התיישבותי ברחבי המועצה. 

אחת מהחוות הראשונות שהוקמו היא חוות כרמי עבדת, שקמה בסתיו של 1998 על חורבותיה של חווה עתיקה מלפני 1,500 שנה, עשרה קילומטרים דרומית למדרשת בן-גוריון. ההתחלה הייתה קשה ככל ההתחלות אך חנה ואיל יזרעאל, מקימי החווה, לא התייאשו: הם שתלו כרמי ענבים משישה סוגים שונים בתוך טרסות עתיקות, תוך ניצול מערכות ההשקייה הקדומות ובנו בקתות אירוח מיוחדות ומקסימות.

חוות כרמי עבדת מציעה לעוברי אורח סיורי יין ייחודיים הכוללים טעימות של שמונה סוגי יינות שונים, סיור ביקב וסיור עצמאי ברחבי החווה בין הכרמים ועצי הבוסתן.

לחובבי טיולי ה-4x4 שביניכם, לא רחוק מהחווה, בין שדה בוקר למדרשת בן-גוריון, מתפתל לו שביל בעקבות שניים ממקורות המים הכי מיוחדים במדבר – גב זרחן ועין אום תינה. זהו טיול ארוך, מאתגר ומתגמל בטירוף!

אז איך בכלל עושים יין בנגב?! הנה התשובה:

קיבוץ שדה בוקר – סיפורה של חווה

חבורת לוחמים, ששירתו יחד במודיעין פיקוד דרום בזמן מלחמת העצמאות, בתוספת אנשים אמיצים נוספים, התאהבו באיזור הנגב והחליטו שכשהמלחמה תיגמר, בנגב הם יבנו את ביתם. למתנדב אמריקאי בשם ג’סי קלייד, שהוביל את הקבוצה, היה חזון – להקים חווה לגידול בקר, מסוג החוות שאפשר למצוא בטקסס. החזון לא צלח והוא נשאר בגדר חלום.

שלוש שנים מאוחר יותר, בשנת 1952, עלתה לקרקע חבורה של 11 גברים ושתי נשים ועסקה בפיתוח חקלאות במדבר. הם קראו את שם המקום “שדה בוקר – חווה לגידול מקנה” וניגשו לעבודה. 

שנה מאוחר יותר, אורח מפתיע פקד את המקום ושינה את פניו לעד. בשנת 1953, דוד בן-גוריון – ראש הממשלה הראשון, החליט להתפטר מהממשלה ולהצטרף לישוב החדש בנגב.

ויכוחים עזים ניטשו בין חברי המשק באשר למספר סוגיות אידאולוגיות כמו: האם יצליחו בני הזוג להשתלב בעבודת המשק הסיזיפית או העובדה שהישוב, שראה עצמו נטול זהות פוליטית, מקבל אל שורותיו את האדם המזוהה ביותר עם הפוליטיקה בישראל. בסופו של יום הוחלט לקבל את פולה ודוד בן-גוריון כחברי משק מן המניין.

למרות חששותיהם הכבדים של חברי הישוב, דוד בן-גוריון  השתלב בהצלחה מרובה בעבודות המשק השונות. ביומו הראשון במשק שובץ דוד בן-גוריון במלאכת פיזור הזבל והחריש. בהמשך הצטרף לעבודה בדיר הכבשים וזמן מה לאחר מכן עבר לעבוד בתחנה המטראולוגית במקום.

את הסיפור המופלא על ראש ממשלה שעוזב את תפקידו והולך בעקבות האמונה שלו תוכלו לפגוש בצריף בן-גוריון בשדה בוקר. הסיור בצריף חושף את דרך מחשבתו של בן-גוריון ואת הדברים שהניעו אותו לבצע מהלך היסטורי שכזה.

מוכנים לזה? חידון בן-גוריון קשה במיוחד:

 


חוות האלפקות: דרום אמריקה בדרום הארץ

נעמה ואילן דביר רצו לגדל בעלי חיים, אבל לא למאכל. מסעות החיפושים שלהם הגיעו עד אמריקה הדרומית, שם לראשונה הם נתקלו באלפקות והקליק שנוצר היה מיידי. לא היה להם ספק כי את החיות הפרוותיות האלה הם מביאים לישראל. לאחר מסכת לא פשוטה של אישורים, מציאת מקום עם תנאי מחייה טובים שיתאימו לאלפקות והטסת בעלי החיים לארץ, הוקמה חוות האלפקות במצפה רמון

כיום בחווה מסתובבים זה לצד זה אלפקות, לאמות, סוסים, פונים, עיזים וחמורים. את צמר האלפקות גוזזים ומעבדים בתוך בית הצמר שבחווה. כמו כן, החווה מציעה טיולי סוסים מרהיבים אל תוך הנופים הבראשיתיים של מצפה רמון והיא אחת ממוקדי התיירות המרכזיים ביותר באיזור.

אם כבר הגעתם למצפה רמון אין סיכוי שאתם לא יוצאים לטייל! קטע מספר 35 ממצפה רמון לחניון נחל חווה הוא אחד הקטעים היפים ביותר שיש לשביל ישראל להציע. תתכוננו ליום משוגע עם נוף מדהים על המכתש, מעיין נסתר וגבים קרירים.

חוות האלפקות | צילום: אלדד מזומן
מפגשים חמודים בחוות האלפקות | צילום: אלדד מזומן

מו”פ רמת נגב: חוד החנית של המדע

מו”פ (מחקר ופיתוח) רמת נגב, הוא מרכז ניסויים וחוות גידול השוכן כ-40 קילומטרים דרומית לבאר שבע. תפקידו פיתוח והמצאת שיטות השקייה, גידול, דישון ועיבוד של שלל גידולים חקלאיים שונים תוך התחשבות במרקם האקולוגי האופייני למדבר. במו”פ עובדים מיטב החוקרים והמדענים של מדינת ישראל, שנמצאים במירוץ מתמיד אחר הפיתוח החדש. 

בין היתר, מטרתם של המו”פים השונים, הפזורים ברחבי הארץ, היא למצוא עבור החקלאים את היתרונות הבאים ואת כל אותם שינויים קטנים שיתנו להם את היתרון היחסי אל מול מתחריהם מארצות העולם. דברים הנשמעים כביכול שוליים, כמו קצב הבשלת הפרי, או זמן חיי המדף שלו שמים את מדינת ישראל על מפת החקלאות והפיתוחים החקלאיים העולמית.

אם עוד לא ביקרתם במו”פ בחייכם – אתם חייבים! לפחות בשביל להבין קצת יותר לעומק את העולם שמאחורי אחד הצרכים הכי בסיסיים של האדם – המזון. מו”פ רמת נגב מציע סיור ייחודי: “מגלים את סוד החקלאות הישראלית במדבר”, שבמסגרתו תיחשפו להישגיה המדהימים של מדינת ישראל כנגד כל הסיכויים.

סרטון מדהים המתאר את פעילות המו”פ וחיי החקלאים באיזור:

חוות קורנמל: גבינות בלב מדבר

אחרי שדיברנו על יין וירקות והסברנו כמה מדהים שהכל אפשרי בנגב למרות כל הקשיים, הגיע הזמן להשלים סרייה ולדבר על גבינות, כהוכחה חותכת לכך שאין דבר העומד בפני חקלאי וחקלאיות המדבר שלנו.

שני בוגרי הפקולטה לחקלאות, ענת ודני קורנמל, הקימו בשנת 97’ את חוות קורנמל, הממוקמת על כביש 40 בין צומת טללים לצומת חלוקים.

חוות קורנמל היא חוות בודדים עם דיר עיזים ומחלבה כאשר דני הוא גבן המומחה בייצור גבינות בהתאם לאקלים ולבית הגידול של העיזים. את החווה הם הקימו על יד שרידים של חווה עתיקה, שמתוארכת כמה אלפי שנים אחורה. עד שנת 2007 רוב התוצרת שלהם הייתה נשלחת למרכז הארץ אבל מה שרחוק מהעין רחוק מהלב והם החליטו לפתוח מסעדה אצלם בחווה.

הם לקחו שני קרונות מסע מעץ, שיפצו אותם והפכו אותם למסעדה הייחודית שהיא היום. האוכל יוצא הדופן על טהרת הגבינות, המרחבים האדירים, השקט המפליא שמופרע רק על ידי פעיית העזים והיחס המשפחתי הופכים את המסעדה שבחוות קורנמל לחוויה כיפית בטירוף!

אם בא לכם לשלב טיול, לפני או אחרי הארוחה המטריפה שלכם בחווה אז ההמלצה הזאת היא בדיוק בשבילכם: ידעתם שבמרחק של עשרים דקות נסיעה מהחווה ניצב אתר מורשת עולמית של אונסק”ו?!

לחובשי כומתת הטורקיז שביניכם השם בטח יצלצל מוכר ואולי גם יעביר בכם צמרמורת קלה. העיר הנבטית הקדומה שבטה היא אתר ארכאולוגי מרשים וייחודי, שמכיל ממצאים רבים מלפני 2,000 שנה. במקום תוכלו לשוטט בין כנסיות, בורות מים, בתים עתיקים שנשתמרו לאורך השנים, עמודים, גתות, קשתות ועוד המון ממצאים מעניינים.

דניאל קורנמל לצד גבינות החווה | צילום: איתיאל ציון
דניאל קורנמל לצד גבינות החווה | צילום: איתיאל ציון

לעוד כתבות מעניינות:

לתחילת הכתבה