שם הרי גולן

את המרחבים הפתוחים והמסלולים של אזור רמת הגולן מקשטות עכשיו שלל פריחות אביביות. בגווני הוורוד פורחים עצי האפרסק והנקטרינה וכרמלית נאה. אליהם מצטרפים באדום כלנית מצויה ונורית אסיה, בצהוב – חרדל ועיריוני צהוב ונוריות מים עם נגיעה של לבן.

אחד המקומות הכיפיים לראות בהם את כל היופי הזה ואולי גם לפגוש ציפורים, סוסים ובעלי חיים אחרים נמצא בטיילת דרום הגולן. המסלול הסלול נמתח לאורך מצוקי דרום הגולן, ביניהם מצוקי הכנרת, עין פיק, אמפי גולן, נחל אל-על, מצפה סוסיתא, עין קשתות, מועדון הקצינים הסורי בקיבוץ אפיק, מצוקי האון ומצפה שלום. 

כ-30 ק”מ של מסלול נגיש העובר בין הישובים נטור, חיספין, נוב, אבנ”י אית”ן, אליעד, בני יהודה, נאות גולן, אפיק, כפר חרוב ומבוא חמה. את הנופים המרהיבים אפשר לגמוע בהליכה רגלית או ברכיבה על אופניים, עם עגלת ילדים או כסא גלגלים וגם לבקר באחד הישובים שלאורכה.

לאורך טיילת דרום הגולן | צילום: אוהד עומסי

לאורך טיילת דרום הגולן | צילום: אוהד עומסי

שני אחים פורחים בהרי ירושלים

הלוטם, אחד הפרחים הכי אביביים בארץ, צובע את הטבע בשני צבעים: שיח הלוטם המרווני מתכסה בפרחים לבנים, ופרחים סגולים מכסים את הלוטם השעירשניהם פורחים עכשיו במסלול של יד קנדי, חרבת סעדים ושביל המעיינות, וכשתיתקלו בהם, הנה אגדה נחמדה שתוכלו לספר על ההבדלים ביניהם: 

שר החורש ערך מסיבה, והזמין את כל הפרחים, וגם את האחים לוטם כמובן. הלוטם המרווני, האחראי מהשניים, התעורר בזמן והתארגן בניחותא: הוא גיהץ לו חולצה לבנה, התגלח ושם בושם נעים, וכשהגיע למסיבה קיבל שלל מחמאות על הופעתו הנאה. אך אחיו, הלוטם השעיר, היה יותר עצלן. הוא התעורר בדקה התשעים, רגע לפני תחילת המסיבה, ומיהר לצאת מהבית, בלי שהספיק להתגלח או להתבשם. כך, פרוע ולא מסודר, הגיע באיחור למסיבה. ברגע שנכנס, הפנו אליו כל המוזמנים מבט נוזף על הופעתו, והלוטם התבייש והסמיק. "כפי שהופעת, כך תישאר כל חייך", אמר לו שר החורש בזעם  וכך היה...

היום קל מאוד להבחין בין שני האחים – ללוטם המרווני עלי כותרת צחורים ומתוחים, שנראים כאילו זה עתה גוהצו, ריחם נעים, והפרי שלו פחוס וחלק לגמרי, שכן הוא התגלח. ואילו הלוטם השעיר, הילד הרע בסיפור, הוא סגלגל, זכר לרגע שבו הסמיק במסיבה, ועלי כותרתו מקומטים כמו חולצתו. הפרח שלו כמעט חסר ריח, כי לא הספיק להתבשם, והפרי שלו מחודד ומכוסה בשערות, ממש כמו הזקן שלא גילח.

האחים לבית משפחת לוטם - המרווני מימין והשעיר משמאל | צילום: יוחאי כורם
האחים לבית משפחת לוטם - המרווני מימין והשעיר משמאל | צילום: יוחאי כורם

הטיולים נצבעים בוורוד

את הענקית היפהפיה הזו אין סיכוי שפיספסתם, כי היא צצה עכשיו כמעט בכל מקום! נעים להכיר: קוראים לה חוטמית זיפנית, אבל גם אם תקראו לה "ורד הקציר", או "ורד הקוצרים" היא תענה, והיא פורחת מדי אביב, כלומר ממש עכשיו! 

לשם המסובך שלה דווקא יש הסבר פשוט: חוטמית על שם הבליטה באמצע הפרי שלה, שנראית כמו אף קטן, וזיפנית מכיוון שהגבעול שלה מכוסה בשערות קשות שמזכירות זיפי זקן. תוכלו להיתקל בחוטמיות הוורודות בגליל, בכרמל, ביהודה ושומרון ובאזור ירושלים, במסלולי הטיול או פשוט בצידי הדרכים בזמן הנסיעה.

אחד המסלולים שבו תזכו לראות אותה מבצבצת הוא הארבל – ומעבר לכך שמדובר על מסלול נהדר, הפרח היפה יוסיף המון צבע לתמונות שלכם! 

חוטמית זיפנית על פסגת הארבל | צילום: אינה מנשהחוטמית זיפנית על פסגת הארבל | צילום: אינה מנשה

מתאהבים במלכה 

חושבים שרק בני האדם משתמשים בטכניקות חיזור שונות למשוך אליהם את מושא אהבתם? תחשבו שוב! מסתבר שפרחי הדבורנית המגונדרים מתחפשים ליצרנית דבש קטנטנה במטרה להתרבות ולהתפרש ברחבי תבל. אבל אי אפשר לשפוט את הדבורים על כך שזה עובד עליהם, כי הדבורנית המלכותית היא יפהפייה אמיתית, ואפילו כתר יש לה.

במשפחת הדבורניות פורחים מספר פרחים. בימים אלו ממש תוכלו גם אתם לפגוש את דבורנית הקטיפה ואת דבורנית צהובה ולהישבות בקסמיהן בנחל קטלב. שם תגלו מלבדה שלל סחלבים פורחים, נוף הרים ירושלמי, הרבה עצי קטלב, חורש ים תיכוני וטרסות חקלאיות.

גם בשביל המטוס סובב איתנים ובהר הטייסים תפגשו בדבורניות, בסחלבים ובעוד פריחות אביביות. אם אתם מתכננים להגיע אל הר הטייסים, מומלץ להצטייד במחצלת ובפק”ל קפה, להישען אחורה ולתת לעיניים להתענג על הנוף.

דבורנית הקטיפה עושה פוזות לדבורים | צילום: אריה טננבאוםדבורנית הקטיפה עושה פוזות לדבורים | צילום: אריה טננבאום

אדום עולה

ממבט חטוף יכול להיות שתחשבו שכבר נתקלת בה השנה במרחבים האדומים של צפון הנגב, אלא שבזמן שהכלנית, אחותו התאומה של הפרג (יחד עם הנורית), סיימה לפרוח, הפרג האגסני (ממשפחת הפרגיים) צומח מלוא תפארתו לקראת חג הפסח. ואם אתם מכירים את שיר הילדים המפורסם “איך יודעים שבא אביב?”, וודאי תיזכרו שגם הפרג מככב שם - “ואם פרג וגם חרצית לכבוד החג קישטו ארצי אז יודעים שבא אביב”.

אז איפה תוכלו לפגוש את הפרג? בקיבוץ משמר דוד פורחים ממש עכשיו מרבדים אינסופיים אדומים, דרומית לפנייה לאנדרטת חיל ההנדסה מכביש 411. גם בצומת חולדה, בנתיב הל”ה, פארק עדולם ומול מושב טל שחר תוכלו לשטוף את העיניים בשלל גווני אדום בוהקים.

פרגים

שדה פרגים במשמר דוד | צילום: באדיבות הגולש Iddo_3270859

הפריחה הכי מתעתעת

ונסיים בפריחה עם טריק. הגזר הקיפח, שכבר התחיל לפרוח ויישאר בסביבה כמעט עד סוף הקיץ, החליט לעבוד עלינו, או ליתר דיוק, על החרקים. בראש הגבעול שלו נפרשת מעין מטריה לבנבנה (שיכולה להגיע אפילו עד קוטר של 30 ס"מ!), ובמרכזה גדלים כמה פרחים שחורים, שנראים כמו זבוב או חיפושית. החרקים, שבטוחים שהם רואים את חבריהם יושבים על הגזר, מצטרפים אליהם שם וכך עוזרים לגזר הקיפח להתרבות.

ולמה הוא נקרא גזר? למעשה, הגזר הקיפח הוא זה שממנו התפתח הגזר שאנחנו מנשנשים בבית (או ליתר דיוק - את השורש הכתום שלו). אמנם השורש של הקיפח הרבה יותר קטן ולבן, אבל הוא מריח בדיוק כמו הגזר הביתי שאנחנו מכירים.

את הגזר תוכלו לראות פורח בצידי הדרכים בכל הארץ, וגם במסלול הקסום ביער קולה, בין שלל פריחות יפהפיות אחרות. אל תשכחו להצטייד במים, גם אם נדמה לכם שמדובר בטיול קצר. ואם כבר מים - קחו אתכם מידנית על הגב, שיש לה גם כיס קדמי לחפצים קטנים, שתשמור על המים קרים ותנעים את שהותכם בחוץ.

גזר קיפח | צילום: גיל בהרגזר קיפח | צילום: גיל בהר

במהלך הטיול נפגשתם עם פריחות נוספות? שתפו אותנו ודווחו לנו על הפריחות שמצאתם » 


הנה כתבות ותכנים נוספים על טיולים ואטרקציות בפסח שיעניינו אתכם: