בגווני הכחול והירוק: יער חוף הכרמל

תהליך גיאולוגי שהתקיים לפני מאות אלפי שנים מוטט חלק מרכס בכרמל היישר לתוך הים. זו היתה תחילת דרכם של מדרונות תלולים ומצוקים בכרמל, עליהם ניטע יער חוף הכרמל. השילוב של פריחה בגווני הירוק עם הכחול של הים, נקודות תצפית, מצפורים ופריחה עונתית מכניסה את היער הזה לרשימת המאסט שלנו של יערות בישראל. 

אילו עצים ממלאים את שבילי היער? עצי חורש ים תיכוני - אלון מצוי, אלה ארצישראלית, חרוב מצוי ואלת מסטיק. בחורף ובאביב מנקדות את הירוק פריחות עונתיות של רקפות, נוריות וסחלבים ואת התמונה משלימה צמחייה ריחנית – אזוב מצוי (זעתר), מרווה משולשת, לוטם שעיר, לוטם מרווני, קידה שעירה ורתמה קוצנית.

פינת מנוחה בסינגל השלוחה ביער חוף הכרמל | צילום: אילן שחם / מערך הסברה קקל

פינת מנוחה בסינגל השלוחה ביער חוף הכרמל | צילום: אילן שחם / מערך הסברה קק”ל

הריאה הירוקה של עיר הקודש: יער ירושלים

במרחק נגיעה משכונות הבירה, שוכן יער ירושלים: פינת טבע בלב העיר, שופעת בצמחייה הררית ובבעלי חיים. לאורך המסלול נקודות חמד רבות, שיוצרות שילוב מרתק בין נופים עירוניים ונוף הררי קסום. בתוך היער יש עדויות מסקרנות מתקופת הברונזה וגם רצף מסקרן של תעלות הגנה, ששימשו את הלוחמים הטורקים בקרבותיהם מול הבריטים במלחמת העולם הראשונה.

ביער עצמו פורחת צמחייה בשפע ועצים מיוחדים, בהם ארזים קטנים, תאנים, אוגי בורסקאים ועוד. עד היום נשארה עדות ליער לשיטת ההשקייה דרך מקבץ טרסות מדורגות ומשוחזרות, ששימשו כמובילי מים, לצרכי השקיה בשדות ובבוסתנים.

רקפות ביער ירושלים | צילום: חנוך קרליבך
רקפות ביער ירושלים |
צילום: חנוך קרליבך

יער בתוך הר הגעש: הג'ובה הגדולה ביער אודם

את יער אודם השוכן ליד היישובים אודם ומסעדה, ומשקיף על החרמון המרשים שנמצא מעט צפונית לו, מייחדת תופעה גיאולוגית.

מלבד הצמחייה העשירה במקום, שמתבססת בעיקרה על עצי אלון ולבנה רפואי, נוצרה במקום הג'ובה הגדולה. זהו למעשה מכתש קטן (ג'וב בערבית היא בור), שהתגלה באזור בעקבות לחץ של תא מגמתי במעמקי האדמה, ובתוכו שפע של צמחייה עבותה ומשופעת במים, בעיקר בתקופת החורף. 

יער אודם | צילום: יוחאי כורם
יער אודם | צילום: יוחאי כורם

היער הגדול ביותר במרכז ישראל: יער בן-שמן

את יער בן שמן אנו חבים לאליהו ספיר ויהושע חנקין, שכבר בשנת 1904 איתרו את אדמות בית עריף ואת כרמי הזיתים שלהם ורכשו את הקרקע. מאז לא מעט עבר על הקרקע, עד שקק”ל נטעה בה עצים רבים, בעיקר ברוש, אורן ואקליפטוס.

השנים עברו, הדרכים נפרצו, הנטיעות נמשכו ושטחו של היער גדל ומגיע כיום לכ-30,000 דונם. כל-כך הרבה צומח, תצפיות ופינות חמד יש ביער, שהוא הפך למוקד עניין לרוכבי אופניים, למטיילים ולמי שמחפש לפרוס מחצלת וליהנות מהטבע.

אחת הפנינות ביער נמצאת בדרך החשמל, שם ניצבים 12 פסלים סביבתיים, שזכו גם לשמות מהטבע, כמו השוקת, שומר היער, דלפק לטבע, לפיתה וחרקים. שביל מיוחד נוסף הונגש לטובת לקויי ראייה לאורך כ-500 מ’ בהם גם שלטים עם הסבר בעברית ובאנגלית בכתב ברייל וגם ציורים למישוש. 

תראו כמה יפה הפריחה ביער בן שמן באביב | צילום: יוסי זמיר / ארכיון הצילומים קקל

תראו כמה יפה הפריחה ביער בן שמן באביב | צילום: יוסי זמיר / ארכיון הצילומים קק”ל

אקליפטוסים בשרון: יער חדרה ופארק השרון

יער חדרה שוכן בשטח ששימש בעבר כמשכנן של כמה מהביצות הגדולות בארץ. מלבד שימושם כמייבשי ביצות (כפי שלפחות נטו לחשוב, עד שגילו שאין כך הדבר), התחברו עצי האקליפטוס הענקיים לכדי יער מגוון, השוכן בין חולות השרון ורכסי כורכר, היוצרים מדי חורף מספר בריכות מרשימות בלב היער.

בנוסף, תשמחו ודאי לגלות כי ממש בסמוך ליער עובר נחל אלכסנדר, שגשמי השבוע האחרון נתנו בו אותותיהם עם זרימת חורף נאה.

פארק השרון, שצמוד ליער, הוא למעשה גן לאומי, המהווה את אחת מהריאות הירוקות הגדולות באזור השרון והמרכז. במקום מרחבי צמחיה עשירים, בריכות חורף, פרדסים ושפע של פריחות צבעוניות.

יער חדרה | צילום: נאור שקד
יער חדרה | צילום: נאור שקד

בין גיבורי התנ"ך: יער בית קשת

מלחמת דבורה, ברק וסיסרא, גדעון והמדיינים - נשמע לכם מוכר? אלה הסיפורים והנופים שעומדים מאחורי יער בית קשת. יער בית קשת נמצא בגליל התחתון ומשתרע על פני 25 אלף דונם. המקומות שהכי אהובים עלינו ביער הם הר דבורה, משם יש תצפית יפהפייה על הר התבור, דרך הנוף עם תצפיות קסומות ועץ אלון אחד, קשיש ומיוחד. 

נוף אל הר תבור מיער בית קשת | צילום: עומר זיו
נוף אל הר תבור מיער בית קשת |
צילום: עומר זיו

חוויה אקזוטית: יער האילנות

מי היה מאמין שנטישת עבודת מחקר משנות החמישים של המאה ה-20, תוביל לסיור ברחבי הגלובוס. טוב, לא ממש טיסה ממדינה למדינה, אלא ביקור ביער האילנות, בלב השרון. כאן גדלים לא פחות מ-750 מיני עצים מרחבי העולם לצד גן בוטני, מבוך עצים ומעגל קזוארינות. 

את ההיכרות עם העצים השונים אפשר לעשות תוך כדי משחק אינטראקטיבי בין שבילי היער הקסום וגם בביקור במרכז מבקרים חדשני המוקדש כולו ליצירה המופלאה של הטבע – עצים, יער וסביבה.

הארבורטום הלאומי ביער האילנות | צילום: יוסי זמיר / ארכיון הצילומים קקל

הארבורטום הלאומי ביער האילנות | צילום: יוסי זמיר / ארכיון הצילומים קק”ל

כמו בתוך אגדה קטנה: יער קולה

יער קולה הוא מין פיסת טבע מרעננת בלב המדינה – בין ראש העין לבן שמן, שנהיה יפה במיוחד בחורף ובאביב. מעבר לדשא הירוק והפריחה הרבה בין העצים, שזורות בו גם פיסות היסטוריה וארכאולוגיה. לא רחוק מהיער נמצאת בריכת צרטה בה פורחות נוריות בתוך המים!

יער קולה | צילום: אינה מנשה
יער קולה | צילום: אינה מנשה

הצצה לחורש ים-תיכוני קדום: יער ברעם

יער ברעם הוא פנינת טבע אמיתית, השוכנת בין פסגות הרי הגליל והרי הלבנון. ביער עצי אלון קדומים, אלה ארצישראלית ועוד צמחייה גלילית וחורש ים-תיכוני נמוך, המאפיין את האזור ההררי. ביער שבילים מוצלים וקרירים לאורכו של ערוץ נחל חביב ורדוד. ומי גובל ביער ברעם? נחל דישון היפהפה.

אחת האטרקציות המסקרנות ביער, שהופכת אותו ליעד כה פופולרי ביערות בישראל, היא בית הכנסת העתיק בגן הלאומי ברעם (הכניסה בתשלום), שנבנה בתקופה הביזנטית ופעל בעיירה היהודית ברעם, וכן הכפר הנטוש שסמוך לבית הכנסת, ממנו יש תצפית נהדרת על האזור הירוק והפורה.

יער ברעם | צילום: יוחאי כורם
יער ברעם
| צילום: יוחאי כורם

עוד יערות יפים שכדאי להכיר: יער ראש העין - בזכות שביל פרחי הבר שבו, יער נתניה המוכר כחורשת הסרג’נטים – בו פורחים כ-300 מיני צמחים, מהם 29 מינים נדירים, יער ביריה שמאגד בתוכו לא מעט אטרקציות ונקודות מרתקות, פארק יער שוהם – המציע שלל אפשרויות בילוי בחיק הטבע ויער קרן הכרמל בו שביל מערות מיוחד, מנזר מפורסם, מצפורים וכמה נקודות תצפית שוות.


הנה עוד כמה דברים שיעניינו אתכם: