הכירו את הכלנית המצויה

הכלנית המצויה היא גיאופיט רב שנתי, השייכת למשפחת הנוריתיים ונפוצה מאוד בארץ. לפי סקר של החברה להגנת הטבע היא נחשבת לפרח האהוב ביותר בישראל. השם העברי שלה מעיד על יופיה – כמו כלה, השם המדעי שלה מגיע מיוונית ופירושו “בת הרוח”, על שם הנימפה אַנֶמוֹן.

הרמב”ם מייחס לה את הביטוי ”שושנת המלך” (כלאיים פ”ה מ”ח) בתלמוד ויש הטוענים, שהיא מוזכרת גם במקרא, בספר ישעיהו, כמסמלת את התחדשות האביב. כבר ביוון העתיקה היא זוהתה עם עטרה, איתה נהגו לקשט את המזבח של ונוס. לא פלא אם כך, שעד היום נשאר שמה המדעי Coronaria, שפירושו עטרה.

המשורר נתן אלתרמן כתב עליה בשירו “כלניות”, שהפך עם הלחן של משה וילנסקי לאחד השירים המזוהים עם הזמרת שושנה דמארי. הפופולריות של הפרח הפכה אותו לסמל המופיע על בולים בסדרת יום העצמאות הרביעי, החמישי והאחד-עשר של המדינה.

קבלו את שושנה דמארי בשחור לבן, עם הביצוע המקורי:

למרות שהכלנית מזוהה עם הצבע האדום, היא פורחת גם בצבעים אחרים, הבולטים שבהם – לבן, ורוד, סגול ואפילו כחול. את הכלניות האדומות אפשר לראות מגבול הלבנון – החרמון עד הר הנגב והמדבר ואילו את הגוונים האחרים רק באזור הצפון והמרכז – עד קו באר שבע.

ולמה זה קורה? ד”ר יובל ספיר, מנהל הגן הבוטני של הפקולטה למדעי החיים, ב\אוניברסיטת תל אביב, בדק את הנושא במחקר מדעי וגילה,  שהסיבה לכך תלויה בגורמים אקולוגיים כמו כמות משקעים ומידת היובש באזורים השונים. בין שלל המסקנות שהגיע אליהן בולט, שהכלניות האדומות עמידות יותר לתנאי היובש המאפיינים את הדרום ואילו הכלניות הצבעוניות עמידות יותר לגשם ולמזג אוויר קריר.

פריחת כלניות בעין צור | צילום: גיל בהר

פריחת כלניות בעין צור | צילום: גיל בהר

איפה אפשר לראות את פריחת הכלניות ברחבי הארץ?

בדקנו ואספנו לכם את כל הפריחות העכשוויות. את מרבדי הפריחה האדומה של הכלניות אפשר לראות בכרמל ביערות הכרמל ובנחל אורן, בגליל התחתון – בנחל תבור, בשרון בשמורת אירוס הארגמן בנתניהחורשת הסרג’נטים בנתניהשלולית החורף בנתניה, תל גדור, יער חדרה, עין הים גבעת אולגה חדרה, בני דרור ואודים.

אזורים נוספים הפורחים באדום תמצאו בשפלת יהודה ובאזור ירושלים – ביער בן שמן, יער ירושלים – שביל הארז, שמורת המסרק, תל חדיד, גבעת התיתורה הצופה על מודיעין, תל בית שמש, נווה אילן – שואבה, במרכז – יער ראש העיןיער קולה, באזור פי גלילות ובמערות אפקה ובמישור החוף הדרומי בגבעת הכורכר בנס ציונה. ולבסוף – בצפון הנגב ביערות, חורשות וחניונים שהוגדרו כשטחים בטוחים כמו שמורת פורה, יער ניר משה, יער דבירה ובתרונות רוחמה.

שביל פרחי הבר ביער ראש העין | צילום: גיל בהר

שביל פרחי הבר ביער ראש העין | צילום: גיל בהר

את הכלנית המצויה בגווני לבן, אדום, ורוד וסגול תמצאו בפארק יער שוהם, יערות מנשה – עמק השלום, סובב גבעת אלה, שמשית ובמנחת מגידו. הכלנית המצויה הוורודה, לבנה וסגולה נצפתה השנה בחורשת טל וקיבוץ דליה. הכלנית המצויה הסגולה ברמות מנשה, גורן, מורדות רכס רמים – מעל קרית שמונה, הכלנית המצויה הלבנה, התכולה והסגולה בגן ארץ ישראל בנתיב הל”ה ובנחל חילזון – כלנית מצויה לבנה.

אל תפספסו את פריחת הכלניות הססגונית במנחת מגידו | צילום: יפה כפיר

אל תפספסו את פריחת הכלניות הססגונית במנחת מגידו | צילום: יפה כפיר