זה לא חלום. אחרי יותר מחודש של סגר הגיעו ההקלות של מתווה היציאה, הוסרה הגבלת 1,000 המטרים מהבית ואפשר לחזור אל הטבע ואל הטיולים, תוך כדי שמירה על הגבלת מרחק של 2 מ’ ועטיית מסכות בשטח פתוח. לאן כדאי לטייל ואיפה צריך להרשם מראש? אספנו לכם את כל הפרטים. צאו לבלות!

יוצאים לטייל בעקבות פריחה

עם שינויי מזג האוויר, השנה אפשר לראות לא מעט פרחים, שהקדימו לפרוח וצובעים את רחבי הארץ בשלל גוונים. בימים אלו תוכלו לראות באזור שדרת ההר, בין דרום הר חברון עד הגלבוע וגם בשפלה ובמטעים בגליל, בכרמל, בשומרון וביהודה, את הפריחה הוורודה – לבנה ויפהפיה של השקדייה.

את העצים הפורחים של השקד המצוי אפשר לראות למשל בירושלים והסביבה בעמק הצבאים, חורשת הירח – באזור טלביה וקטמון הישנה, באזור צובה והסטף, ליפתא, באזור חורש עדולם, באנדרטת הגדוד ה-5 מעל מחלף שער הגיא ובגבעת התיתורה בצפון מזרח העיר מודיעין. ובנוסף – בגבעת נפוליאון ברמת גן, בתל רימון – נחל פולג, עמק השלום ליד יקנעם, נחל דישון במושב ניר עציון בחוף הכרמל ובקרני שומרון.

פריחת השקד בצובה | צילום: גיל בהרפריחת השקד בצובה | צילום: גיל בהר

את פריחת הרקפת הפורחת בגווני הוורוד תוכלו לראות לא רק מתחת לסלע. אחד המקומות המזוהים עם הפריחה המדהימה הוא יער הרקפות, המוכר גם כגבעת הרקפות ברמת מנשה, שליד קיבוץ גלעד. ההליכה בשביל המעגלי העולה במעלה הגבעה עובר בין מרבדים פורחים. ואם אתם כבר כאן, אל תפספסו את הגיחה הקרובה אל מאגר גלעד, המוכר גם כמאגר רז ומציע אווירה אירופאית של מפלים זורמים, הרבה גווני ירוק ופינות חמד לפיקניק.

גם שביל הבורות והבארות, שבשפלת יהודה, מספק סיבה נהדרת להגיע אליו ממש עכשיו עם פריחתם של הרקפות, הכלח, האזוב ושאר פריחות החורף. אל הפריחה היפה תגיעו תוך כדי הליכה בחורש טבעי, יערות שהאדם נטע ובוסתנים, שיספק לכם טיול בין בורות, בארות ותצפית מרהיבה על האזור.

פריחת רקפות ברמות מנשה | צילום: דר אבישי טייכר

פריחת רקפות ברמות מנשה | צילום: ד”ר אבישי טייכר

עוד כמה מסלולים יפים אל פריחת הרקפות – בכרמל במסלול חורשת הארבעים, בשמורת פולג הידועה גם בשם שמורת יקום, במרכז – ביער ראש העיןיער קולה או ביער חורשים ובשפלת יהודה ובהרי ירושלים – ביער בן שמן.

עוד פריחות בגווני הבורדו יין ולבן אפרפר תמצאו במרכז, בשמורת אירוס הארגמן בנתניה. כאן פורחים זה לצד זה תורמוס ארץ ישראלי וכמובן – אירוס הארגמן. עוד פריחות של השניים תמצאו לא רחוק מכאן – בשלולית החורף בנתניה ובשמורת נחל פולג.

תורמוס ארץ ישראלי בשמורת אירוס הארגמן בנתניה | צילום: חיה עמירן

תורמוס ארץ ישראלי בשמורת אירוס הארגמן בנתניה | צילום: חיה עמירן

מזמינים ביקור בשמורות הטבע והגנים הלאומיים

שמורות הטבע והגנים הלאומיים יפתחו מחדש לביקורים בגנים הלאומיים שאינם בתשלום ביום ראשון, ה-7/2/21, ובגנים הלאומיים שבתשלום ביום שני, ה-8/2/21, בהתאם להנחיות הממשלה. עם הפתיחה, תפתח מחדש האפשרות להרשם מראש במערכת הרישום, באתר האינטרנט של רשות הטבע והגנים.למידע נוסף על פתיחת שמורות הטבע והגנים הלאומיים »

עכשיו, כשהחורף בעיצומו, זה הזמן לבקר בשמורת טבע נחל חרמון (בניאס) ולחזות במפל השוצף והגועש, שמימיו מגיעים היישר ממורדותיו התלולים של החרמון ולטייל בין מעיינות ושלל פינות קסומות ליד המים.

המפל הגדול בישראל | צילום: Depositphotos_RuslanKal

המפל הגדול בישראל | צילום: Depositphotos_RuslanKal

אף פעם לא נמאס לנו ממראה של מפל מים זורמים הצונחים מגובה רב ומצמחייה ירוקה ורעננה. את השילוב של שני אלה תמצאו בנחל עיון ומפל התנור, שם תוכלו לצאת למסלול טיול קל המתאים למשפחות.

ירוק בעיניים במפל התנור | צילום: יוחאי כורם

ירוק בעיניים במפל התנור | צילום: יוחאי כורם

במרכז הארץ, בקצה שכונת מגורים בהרצליה פיתוח, נמצא האתר האריכאולוגי תל ארשף – אפולוניה, המשקיף אל הים. בין שרידי מבצר, רצפות פסיפס, חפיר ומערך הגנה מרשים תראו את הצמחייה המזוהה עם אדמת הכורכר שבמקום.

בכניסה לגן הלאומי תמצאו כמה שולחנות פיקניק, שמתאימים לארוחה קלה בסוף הטיול. המלצה שלנו, קחו אתכם סט כלים רב פעמיים לפיקניק ושמרו על הסביבה וכמובן הצטיידו גם בשקיות זבל גדולות ואספו אחריכם את הלכלוך, כך שהבאים אחריכם יהנו ממקום נקי בטבע.

ביצורים פריחה וים באפולוניה | צילום: גיל בהר

ביצורים, פריחה וים באפולוניה | צילום: גיל בהר

לא רחוק מראש העין נמצאת הריאה הירוקה של גוש דן בגן לאומי ירקון, המשתרע על פני שני מתחמים – מקורות הירקון ותל אפק. מבצר עתיק, אגם, מסלול הליכה, תצפיות נוף והרבה מרבדי דשא מזמנים יום בילוי של כיף בחיק הטבע. גם כאן אפשר לשלב את הטיול בפיקניק בטבע. אל תשכחו לשים בבגאז’ מחצלת או כמה כסאות מתקפלים – תודו לנו אחר-כך!

לאורך מסלול ההליכה בתל אפק | צילום: דנה רבין

לאורך מסלול ההליכה בתל אפק | צילום: דנה רבין

את היעלים, שפני סלע, מפלים, בריכות ונוף מרהיב של מדבר יהודה, תוכלו לפגוש בטיול בעין גדי ונחל ערוגות. השמורה מציעה מגוון מסלולים ברמות קושי שונות וגם מסלולים המתאימים לבעלי מוגבלויות

תראו איזה מסלול מקסים בנחל ערוגות | צילום: יוסי עמר

תראו איזה מסלול מקסים בנחל ערוגות | צילום: יוסי עמר

צופים בנופים מרהיבים מראש התל

לא חייבים לצאת למסלול טיול ארוך עם תיק עמוס על הגב כדי ליהנות מהטבע, נופים, פינות חמד ומקומות מיוחדים. מצאנו שלושה מקומות מיוחדים לתצפיות מרהיבות, שכדאי לכם לפתוח בהם פק”ל קפה.

בין שלל היערות הפזורים בהרי ירושלים, מצאנו פינה שגרמה לנו להתאהב עוד יותר בנוף. כבר יצא לכם להתמוגג מהנוף במקום בו מוזיקה וטבע נפגשים? יש מצב שקפיצה למצפור ארתור רובינשטיין ביער עמינדב, תיתן לכם תחושה שנכנסתם לגלויה. יש בו פסל קלידי הפסנתר לזכרו של ארתור רובינשטיין, הפורצים אל הנוף.

גם מצפור טייסת העמק נמצא אצלנו ברשימה הודות לתצפית מדהימה אל נופי עמק יזרעאל ואל הבסיס הצבאי בו שירת הנווט ליאור הררי, שלזכרו הוקם המצפור. עכשיו האזור מתכסה פריחה חורפית בשלל גוונים ואל היופי הזה מצטרף קסם מיוחד בדמות “שירים בסלע” – לוחות קרמיקה עם שורות משירי משוררים ישראלים.

אם אתם רוצים ליהנות גם משרידי תל וגם מפריחה עונתית בדרך אל תצפית מרהיבה – שימו פעמיכם לתל עכו, שיחזיר אתכם לסיפור ישוב חקלאי לפני כ-5,000 שנה לצד פריסה של עכו המודרנית והעתיקה, הים התיכון, מפרץ חיפה, מפרץ עכו והעיר העתיקה, רכס הכרמל, נצרת והרי הגליל התחתון.

בין עצי אלון מצוי במצפור טייסת העמק | צילום: ניר הרשקוביץ / רשות הטבע והגנים

בין עצי אלון מצוי במצפור טייסת העמק | צילום: ניר הרשקוביץ / רשות הטבע והגנים

לתחילת הכתבה

מחפשים עוד רעיונות לטיול? מצאנו כמה כתבות שיכולות לעניין אתכם: