הסבר מלא על המסלול
שביל ישראל מצפון לדרום: מקטע 13 – מרמת הנדיב לחדרה
יום מגוון ומיוחד המתחיל בגני הנדיב וממשיך בתצפית מחוטם הכרמל ועובר בין נחלים וכפרים מיוחדים לבין עתיקות בקיסריה לאורך חופים שווים ועד לחדרה
-
דרגת קושי: קל | משך הטיול: 12 שעות | אורך המסלול המצטבר: 288 ק"מ
-
נקודות למילוי מים: תחנת דלק בכביש 2, שדות ים, קיסריה, ג'יסר א-זרקא, בית חנניה, חדרה
-
נקודות להספקת אוכל: תחנת דלק בכביש 2,בקיסריה,בג'יסר א-זרקה,בחדרה.
-
הטמנות: אין | לינה: חדרה
-
נ.צ. התחלה: (195108,717656) / (32.55292,34.94527) רמת הנדיב
-
נ.צ. סיום: (191113,705213) / (32.44063,34.90311) חדרה
מתחילים את היום ברמת הנדיב.
מתחברים לשביל הכורכר שדרכו נכנסנו אתמול לרמת הנדיב ומתחילים בירידה. לאחר כ-500 מטר מגיעים לנקודה שבה עזבנו את תוואי שביל ישראל אתמול, ומתחברים בה בחזרה לסימון שביל ישראל.
פונים ימינה וממשיכים לכיוון דרום-מערב, דרך חורשה של עצים נמוכים. לאחר כ-1.1 ק"מ מגיעים לפיצול שבילים: סימון שביל ישראל וסימון אדום. ממשיכים ישר בסימון האדום ולאחר כ-520 מטר מגיעים לחורבת עקב.
חורבת עקב היא שרידיו של יישוב עתיק מתקופת הרומאים-ביזנטים בארץ. בחורבה נמצאו גתות רבות, בורות מים ובית בד להכנת שמן, שמצביעים על עיסוקם של האנשים שישבו במקום.
מהחורבה ממשיכים עם סימון שביל ישראל בלבד בהליכה דרומה על רכס חוטם הכרמל, ולאחר כ-480 מטר מגיעים לתצפית חוטם הכרמל.
חוטם הכרמל נמצא בתוך שמורת חוטם הכרמל, שהוכרזה בשנת 2003. מדובר למעשה במצוקים בגובה של כמאה מטר מעל פני הים, שמהווים את גבולו הדרומי ביותר של הר הכרמל וניתן לצפות מהם על כל אזור מישור החוף. גודלה של המורה כולה הוא כ-486 דונם, וניתן למצוא בו מספר גדול של אטרקציות.
מהתצפית ממשיכים עם סימון שביל ישראל במגמת ירידה קלה עד בינונית בין סלעים כ-500 מטר, עד שמגיעים לפסי רכבת. פונים שמאלה והולכים לצד הפסים כ-700 מטר, עד שמגיעים לפיצול שבילים: סימון שביל ישראל בלבד וסימון ירוק. פונים ימינה אל הסימון הירוק ויורדים אל מעבר מתחת לפסי הרכבת וחציית נחל תנינים.
עדכון: תוואי השביל באזור חוטם הכרמל שונה, על מנת להקל ולהגן על בטיחות המטיילים.
התוואי עובר כעת דרך ”מצפה מורן” (אתר שהוקם לזכר סרן מורן ורדי ז”ל, לוחם שייטת 13 שנהרג בקרב עם מחבלים בשכם בשנת 2004) וממשיך בשולי מחצבת בנימינה. השינוי מונע מהמטיילים הליכה בסמוך למסילת הרכבת הארצית, המפעילה תנועה מרובה של רכבות נוסעים ומשא.
צפו בלונלי פלג ואוהד הנווד עוברים במקטע:
נחל תנינים הוא נחל איתן שזורם כל השנה. תחילתו באזור עין השופט וסיומו דרומית למעגן מיכאל, ליד כפר הדייגים. לפני מאה שנה היו בנחל תנינים, ומכאן שמו, אך כיום הם נכחדו מהאזור. בערבית נקרא הנחל "אל וואדי א-זרקא" - הנחל הכחול. לאורך הנחל נמצאו ממצאים ארכיאולוגים רבים, המעידים על חשיבותו הרבה לתושבי האזור במגוון תקופות | למידע נוסף על נחל תנינים >>
ממשיכים עם הסימון הירוק ולאחר כ-310 מטר מגיעים לפיצול שבילים: סימון ירוק וסימון שביל ישראל בלבד. פונים שמאלה אל סימון שביל ישראל בלבד ולאחר כ-650 מטר מגיעים למעבר מתחת לכביש 4. ביציאה מהמעבר ממשיכים כ-240 מטר נוספים ומגיעים לכניסה למושב בית חנניה.
מושב בית חנניה הוקם ב-1950 על ידי פיק"א: Palestine Jewish Colonization Association - החברה להתיישבות יהודית בישראל, שהוקמה על ידי הברון רוטשילד. המושב נקרא על שם חנניה גוטליב, ממנהלי החברה בארץ. במושב מתגוררים כ-900 תושבים, שעוסקים במגוון רחב של עבודות, מחקלאות ועד עבודות פרטיות.
מהכניסה למושב ממשיכים עם סימון שביל ישראל בלבד לצד אמת מים עתיקה מימיננו. לאחר כ-500 מטר מגיעים לנחל עדה, ולאחר חצייתו פונים ימינה וממשיכים בסימון שביל ישראל לצד אמת המים.
אמת המים העתיקה נבנתה בתקופתו של הורדוס על מנת לספק מים מתוקים וראויים לשתייה לעיר קיסריה ממעיינות הנמצאים למרגלות הר הכרמל | למידע נוסף על אמת המים בקיסריה >>
קיסרה היא עיר נמל קדומה שליד הריסותיה נבנה היישוב הקהילתי קיסריה, שמוכר לנו כיום. קיסריה נכבשה בשנת 1948 בזמן מלחמת העצמאות, ובשנת 1977 נוסדה כישוב קהילתי, שמונה כיום כ-5,000 תושבים ונחשב לאחד מהישובים האמידים ביותר בישראל.
לאחר כ-960 מטר מגיעים לכביש הגישה לכפר ג'יסר א-זרקא, פונים שמאלה ועוברים במנהרה מתחת לכביש 2. נכנסים לכפר וממשיכים בתוכו כ-380 מטר, עד שמגיעים לצומת מרכזי בכפר.
כפר ג'סר א-זרקא הוא ישוב מוסלמי שמקורותיו ממצרים, ופירוש שמו הוא "הגשר על הנחל הכחול", על שם נחל תנינים. בעבר התבסס הכפר בעיקר על דיג באזור, אך כיום מתגוררים בו מעט מאוד דייגים. מצבו הסוציו-אקונומי של הכפר אינו פשוט, ושיעורי האבטלה והפשיעה בו גבוהים במיוחד, כמו גם רמת צפיפותו, כיום מנסים תושבי הכפר להרחיב את תחום התיירות בו ולבסס את הכנסותיו עליו, ולמרות כל בעיות הכפר, אנשיו נחמדים ומזמינים מאוד.
פונים שמאלה וממשיכים בהליכה בתוך הכפר בסימון שביל ישראל בלבד, כשבדרך חולפים על פני כיכר. לאחר כ-640 מטר יוצאים מהכפר בפנייה ימינה, נפרדים מהכביש וממשיכים לצד נחל התנינים. לאחר כ-340 מטר מגיעים לכפר הדייגים ולחוף הים.
כפר הדייגים משמש כבסיס היציאה לדיג של דייגי כפר ג'סר א-זרקא. במקום ניתן למצוא מעגן קטן ובתוכו סירות הדייגים, ומספר בקתות שבהן גם בקתתו של מוסא. הדייג הותיק הוא איש שיחה מעניין ומומלץ לעצור בבקתה שלו, שבה הוא מארח שביליסטים לארוחה קלה ואף ללינה במקרה הצורך, בתור מלאך שביל.
מכפר הדייגים פונים שמאלה לכיוון דרום עם תוואי שביל ישראל וממשיכים בהליכה על החוף. בדרך חולפים על פני מספר חופי רחצה, ומשמאלנו נמשכת אמת המים העתיקה והעיר קיסריה.
לאחר כ-4.1 ק"מ מגיעים לכביש ולגן הלאומי קיסריה. פונים שמאלה ולאחר הליכה של כ-150 מטר לצד הכביש, הוא מתעקל ימינה. ממשיכים בהליכה ולאחר 320 מטר נוספים מגיעים לקופות הגן הלאומי, כשהגן עצמו נמצא מימיננו.
הגן הלאומי עתיקות קיסריה הוא גדול במיוחד, ואוצר בתוכו היסטוריה בת 2,500 שנים מתקופות שונות של צמיחה וחורבן. בתקופת הרומאים (תחת שלטונו של הורדוס) קיסריה שגשגה, שימשה כעיר נמל, מסחר, ובידור, והייתה לעיר הבירה בארץ ישראל. בתחומי הגן שלל מוקדי עניין: התיאטרון הרומי, ארמון השונית, גן ארכיאולוגי, מתחם ההיפודרום, בית המרחץ, טיילת הים, השער הצלבני, מיצגי "מסע בזמן", "חוויית קיסריה", "מגדל הזמן", הנמל העתיק ועוד, ומתקיימות בו פעילויות רבות לקהל הרחב בעיקר בתקופות החגים.
-
פעילות במאי-אוגוסט: ראשון-חמישי ושבת: 8:00-18:00 | שישי וערב חג: 8:00-16:00
-
פעילות בספטמבר-אוקטובר: ראשון-חמישי ושבת: 8:00-17:00 | שישי וערב חג: 8:00-16:00
-
פעילות בנובמבר-אפריל: ראשון-חמישי ושבת: 8:00-16:00 | שישי וערב חג: 8:00-15:00
-
עלות כניסה: מבוגר: 40 ₪ | ילד: 24 ₪ | אזרח ותיק: 20 ₪ | סטודנט: 34 ₪
-
טלפון: 04-6267080 | למידע נוסף על הגן הלאומי קיסריה >>
מהקופות ממשיכים עם סימון שביל ישראל בלבד לצד הכביש, כשבדרך חולפים על פני התיאטרון הרומי.
התיאטרון הרומי בקיסריה נבנה בתקופתו של "המלך הבונה" (74 לפנה"ס-4 לפנה"ס), לאחר שהרעיון להקמתו החל להתגבש אצל היוונים במאה ה-6-5 לפנה"ס, במטרה ליצור מקום לקיום פסטיבלים, מחזות והצגות. התיאטרון העתיק נחשב לאחד מהמפוארים שנמצאו בארץ, וגם לאחד מהקדומים שבהם - הוא שימש את הרומאים ואחריהם את הביזנטים במשך מאות שנים. כיום התיאטרון נכלל בגן הלאומי קיסריה, ומארח מופעי ענק של גדולי האמנים בארץ, שהופעה בו נחשבת לשיא הקריירה עבורם.
לאחר כ-720 מטר מגיעים לכניסה לקיבוץ שדות ים.
שדות ים הוא קיבוץ שיתופי שהוקם בשנת 1940 ומונה נכון להיום כ-900 תושבים. מקור הכנסתו העיקרי של הקיבוץ הוא מפעל השיש "אבן קיסר", אך לצדו מתקיים בקיבוץ גם ענף חקלאי. הלוחמת והמשוררת חנה סנש הייתה בת הקיבוץ, וכיום יש בו בית זיכרון לזכרה. הקיבוץ מפעיל את מועדון השייט "הפועל שדות ים", הנחשב לאחד מהטובים בארץ.
מהכניסה לשדות ים ממשיכים לצד הכביש כ-700 מטר, עד שפונים עם תוואי השביל ימינה ונפרדים מהכביש. ממשיכים בסימון שביל ישראל לצד גדר הקיבוץ ולאחר כ-860 מטר מגיעים לכיכר. פונים שמאלה וממשיכים לצד הכביש כ-520 מטר, עד שמגיעים לצומת. פונים שמאלה ומיד ימינה, וממשיכים בהליכה לצד כביש, כשבדרך חולפים על פני תחנת דלק מימיננו. לאחר כ-900 מטר מגיעים לשער הכניסה לתחנת הכוח אורות רבין.
תחנת הכוח "אורות רבין" הוקמה בשנת 1981 וקיבלה את שמה לזכר ראש הממשלה יצחק רבין ז"ל, לאחר שנרצח. זוהי התחנה הגדולה ביותר בארץ לייצור חשמל, ותפוקתה מספקת כרבע מהצריכה הארצית. התחנה מתבססת בפעולתה בעיקר על פחם ומזוט, אך בשנת 2011 החלו השינויים להסבת פעילותה לכזו שמתבססת על גז.
בשער נפרדים מהכביש ומתחברים לשביל כורכר המקיף את תחנת הכוח ממזרח. ממשיכים לצד מחלף קיסריה וכביש 2 ולאחר כ-1.2 ק"מ מגיעים לגשר מעל נחל חדרה. עוברים על הגדר וממשיכים בסימון שביל ישראל בלבד כ-920 מטר לצד הנחל, עד שמגיעים לפארק נחל חדרה.
פארק נחל חדרה הוקם בשנת 1982 בסופו של נחל חדרה, בשיתוף פעולה של קק"ל עם חברת חשמל, כשמטרתו העיקרית היא לשמש את תחנת הכוח אורות רבין בקירור התחנה. כיום ניתן למצוא בפארק גשר חדש, פינות ישיבה לפיקניקים, מדשאות, מזרקות, פסלים ופינת הנצחה לזכר אבשלום פיינברג, הוגה הרעיון ומייסד ניל"י | למידע נוסף על נחל חדרה >>
בפארק פונים שמאלה וממשיכים בהליכה לצד כביש הגישה לפארק. לאחר כ-1.9 ק"מ מגיעים לצומת ולגבעת אולגה. פונים שמאלה וממשיכים ללכת לצד הכביש כ-260 מטר, עד שמגיעים לצומת נוסף. פונים ימינה וממשיכים ללכת לצד הכביש כ-280 מטר, עד שמגיעים לצומת שלישי ולשדרות מנחם בגין. בצומת פונים שמאלה ולאחר כ-460 מטר מגיעים לחציית כביש. חוצים את הכביש וממשיכים בהליכה בשביל לצד הבתים, ולאחר כ-590 מטר מגיעים לתחנת דלק ולגשר.
חוצים על הגשר את כביש 2 וממשיכים בהליכה לכיוון חדרה על דרך כוכר וכביש כ-850 מטר, עד שמגיעים לכיכר בעיר חדרה. פונים ימינה ועולים על גשר אריאל שרון, חוצים עליו את פסי הרכבת ולאחר כ-440 מטר יורדים ממנו. ממשיכים כ-680 מטר נוספים ומגיעים לתחנת הרכבת "חדרה מערב", כאן מסתיים היום. במקום פארק עם ספסלים.
חדרה נוסדה תחילה כמושבה על ידי אנשי העלייה הראשונה בשנת 1891 ובשנת 1952 הוכרזה רשמית כעיר ונחשבת לאחד היישובים הראשונים בארץ ישראל,בחדרה והאזור מתגוררים כיום קרוב לתשעים אלף תושבים.
לא רוצים לישון בשטח?
אנשי ההדרכה והאירוח של החברה להגנת הטבע מחכים לכם בבית ספר שדה כרמל, שנמצא בקרבת מקום, ואתם מוזמנים ליהנות מפינה חמה ומזמינה בלב הטבע.
- להזמנת חדרים: טלטבע – 03-6388688
שביל ישראל מדרום לצפון: מקטע 34 – מחדרה לרמת הנדיב
יום יפה ומגוון שמתחיל בפארק נחל חדרה ועובר בפארק הלאומי עתיקות קיסריה ובחופי ים מרתקים ובתוך ג'יסר א-זרקא ועולה על חוטם הכרמל עד לרמת הנדיב
-
דרגת קושי: קל עד בינוני | משך הטיול: 12 שעות | אורך המסלול המצטבר: 755 ק"מ
-
נקודות למילוי מים: תחנת דלק בכביש 2, שדות ים, קיסריה, ג'סר א-זרקא, בית חנניה, רמת הנדיב
-
נקודות להספקת אוכל: תחנת דלק בכביש 2, קיסריה, ג'סר א-זרקא, רמת הנדיב
-
הטמנות: אין | לינה:
-
נ.צ. התחלה: (191113,705213) / (32.44063,34.90311) חדרה
-
נ.צ. סיום: (195108,717656) / (32.55292,34.94527) רמת הנדיב
מתחילים את היום בתחנת הרכבת או מגיעים לגשר אריאל שרון, ומתחברים לסימון שביל ישראל.
בכיכר שליד גשר אריאל שרון פונים שמאלה לכיוון מערב ולאחר כ-750 מטר מגיעים לכביש 2. עולים על גשר הולכי הרגל, חוצים עליו את הכביש ומגיעים לתחנת דלק. פונים ימינה וממשיכים במקביל לכביש 2, ולאחר כ-780 מטר מגיעים לכביש שדרות מנחם בגין. פונים שמאלה וממשיכים לאורך הכביש כ-470 מטר, עד שמגיעים לצומת ופונים בו ימינה. הולכים לצד הכביש כ-300 מטר ומגיעים לצומת נוסף, שבו פונים שמאלה. לאחר כ-250 מטר נוספים מגיעים לצומת שלישי ופונים בו ימינה לכיוון פארק נחל חדרה. לאחר הליכה של כ-1.9 ק"מ בצד הכביש מגיעים לפארק.
פארק נחל חדרה הוקם בשנת 1982 בסופו של נחל חדרה, בשיתוף פעולה של קק"ל עם חברת חשמל, כשמטרתו העיקרית היא לשמש את תחנת הכוח אורות רבין בקירור התחנה. כיום ניתן למצוא בפארק גשר חדש, פינות ישיבה לפיקניקים, מדשאות, מזרקות, פסלים ופינת הנצחה לזכר אבשלום פיינברג, הוגה הרעיון ומייסד ניל"י | למידע נוסף על נחל חדרה >>
פונים ימינה בצמוד לנחל שבצדו הדרומי של הפארק בסימון שביל ישראל וממשיכים כ-1 ק"מ, עד שמגיעים לגשר, שעליו חוצים את הנחל בפנייה שמאלה. ממשיכים בצמוד לכביש 2, כשמשמאלנו תחנת הכוח "אורות רבין" שליד חדרה. לאחר הליכה של כ-600 מטר מגיעים לצומת שבה השביל מתעקל שמאלה, וממשיכים כ-530 מטר נוספים, עד שמגיעים לשער הכניסה לתחנת הכוח.
תחנת הכוח "אורות רבין" הוקמה בשנת 1981 וקיבלה את שמה לזכר ראש הממשלה יצחק רבין ז"ל, לאחר שנרצח. זוהי התחנה הגדולה ביותר בארץ לייצור חשמל, ותפוקתה מספקת כרבע מהצריכה הארצית. התחנה מתבססת בפעולתה בעיקר על פחם ומזוט, אך בשנת 2011 החלו השינויים להסבת פעילותה לכזו שמתבססת על גז.
משער הכניסה לתחנת הכוח ממשיכים בהליכה בצמוד לכביש כ-920 מטר ומגיעים לצומת. פונים שמאלה ומיד ימינה עם הכביש, ולאחר הליכה של כ-530 מטר מגיעים לפנייה ימינה, שמובילה אל השביל העוקף את קיבוץ שדות ים מצדו המזרחי.
שדות ים הוא קיבוץ שיתופי שהוקם בשנת 1940 ומונה נכון להיום כ-900 תושבים. מקור הכנסתו העיקרי של הקיבוץ הוא מפעל השיש "אבן קיסר", אך לצדו מתקיים בקיבוץ גם ענף חקלאי. הלוחמת והמשוררת חנה סנש הייתה בת הקיבוץ, וכיום יש בו בית זיכרון לזכרה. הקיבוץ מפעיל את מועדון השייט "הפועל שדות ים", הנחשב לאחד מהטובים בארץ.
הולכים בשביל כ-850 מטר, עד שמגיעים לכביש ופונים שמאלה. ממשיכים לצדו של הכביש כ-870 מטר ומגיעים לעיקול ימינה בכביש, כשמשמאלנו התיאטרון הרומי.
התיאטרון הרומי בקיסריה נבנה בתקופתו של "המלך הבונה" (74 לפנה"ס-4 לפנה"ס), לאחר שהרעיון להקמתו החל להתגבש אצל היוונים במאה ה-6-5 לפנה"ס, במטרה ליצור מקום לקיום פסטיבלים, מחזות והצגות. התיאטרון העתיק נחשב לאחד מהמפוארים שנמצאו בארץ, וגם לאחד מהקדומים שבהם - הוא שימש את הרומאים ואחריהם את הביזנטים במשך מאות שנים. כיום התיאטרון נכלל בגן הלאומי קיסריה, ומארח מופעי ענק של גדולי האמנים בארץ, שהופעה בו נחשבת לשיא הקריירה עבורם.
ממשיכים בהליכה לצד הכביש, ובדרך חולפים ליד הגן הלאומי עתיקות קיסריה משמאלנו.
הגן הלאומי עתיקות קיסריה הוא גדול במיוחד, ואוצר בתוכו היסטוריה בת 2,500 שנים מתקופות שונות של צמיחה וחורבן. בתקופת הרומאים (תחת שלטונו של הורדוס) קיסריה שגשגה, שימשה כעיר נמל, מסחר, ובידור, והייתה לעיר הבירה בארץ ישראל. בתחומי הגן שלל מוקדי עניין: התיאטרון הרומי, ארמון השונית, גן ארכיאולוגי, מתחם ההיפודרום, בית המרחץ, טיילת הים, השער הצלבני, מיצגי "מסע בזמן", "חוויית קיסריה", "מגדל הזמן", הנמל העתיק ועוד, ומתקיימות בו פעילויות רבות לקהל הרחב בעיקר בתקופות החגים.
-
פעילות במאי-אוגוסט: ראשון-חמישי ושבת: 8:00-18:00 | שישי וערב חג: 8:00-16:00
-
פעילות בספטמבר-אוקטובר: ראשון-חמישי ושבת: 8:00-17:00 | שישי וערב חג: 8:00-16:00
-
פעילות בנובמבר-אפריל: ראשון-חמישי ושבת: 8:00-16:00 | שישי וערב חג: 8:00-15:00
-
עלות כניסה: מבוגר: 40 ₪ | ילד: 24 ₪ | אזרח ותיק: 20 ₪ | סטודנט: 34 ₪
-
טלפון: 04-6267080 | למידע נוסף על הגן הלאומי קיסריה >>
לאחר כ-1 ק"מ מהעיקול מגיעים לירידה לחוף על שביל שמקביל לכביש, עד לסיום הכביש בחוף. פונים ימינה עם השביל וממשיכים צפונה כ-1 ק"מ, עד שמגיעים לחומה עתיקה.
החומה העתיקה גם היא חלק מהעיר העתיקה קיסריה, אך אינה נכללת בגן הלאומי קיסריה - העיר העתיקה התפרסה על פני כל האזור, אך עקב גודלה הרב לא נכללת במלואה בגן הלאומי.
פונים שמאלה וממשיכים בהליכה על החוף, כשבדרך חולפים על פני קיסריה ואמת מים עתיקה מימיננו.
אמת המים העתיקה נבנתה בתקופתו של הורדוס על מנת לספק מים מתוקים וראויים לשתייה לעיר קיסריה ממעיינות הנמצאים למרגלות הר הכרמל | למידע נוסף על אמת המים בקיסריה >>
קיסרה היא עיר נמל קדומה שליד הריסותיה נבנה היישוב הקהילתי קיסריה, שמוכר לנו כיום. קיסריה נכבשה בשנת 1948 בזמן מלחמת העצמאות, ובשנת 1977 נוסדה כישוב קהילתי, שמונה כיום כ-5,000 תושבים ונחשב לאחד מהישובים האמידים ביותר בישראל.
לאחר כ-3.1 ק"מ מגיעים לכפר הדייגים. הסימונים במקום לא ברורים, אך הדרך ממשיכה ימינה בצמוד לנחל תנינים מצדו הדרומי.
כפר הדייגים משמש כבסיס היציאה לדיג של דייגי כפר ג'סר א-זרקא. במקום ניתן למצוא מעגן קטן ובתוכו סירות הדייגים, ומספר בקתות שבהן גם בקתתו של מוסא. הדייג הותיק הוא איש שיחה מעניין ומומלץ לעצור בבקתה שלו, שבה הוא מארח שביליסטים לארוחה קלה ואף ללינה במקרה הצורך, בתור מלאך שביל.
נחל תנינים הוא נחל איתן שזורם כל השנה. תחילתו באזור עין השופט וסיומו דרומית למעגן מיכאל, ליד כפר הדייגים. לפני מאה שנה היו בנחל תנינים, ומכאן שמו, אך כיום הם נכחדו מהאזור. בערבית נקרא הנחל "אל וואדי א-זרקא" - הנחל הכחול. לאורך הנחל נמצאו ממצאים ארכיאולוגים רבים, המעידים על חשיבותו הרבה לתושבי האזור במגוון תקופות | למידע נוסף על נחל תנינים >>
לאחר הליכה של כ-350 מטר מתחברים לכביש ונכנסים לג'סר א-זרקא.
כפר ג'סר א-זרקא הוא ישוב מוסלמי שמקורותיו ממצרים, ופירוש שמו הוא "הגשר על הנחל הכחול", על שם נחל תנינים. בעבר התבסס הכפר בעיקר על דיג באזור, אך כיום מתגוררים בו מעט מאוד דייגים. מצבו הסוציו-אקונומי של הכפר אינו פשוט, ושיעורי האבטלה והפשיעה בו גבוהים במיוחד, כמו גם רמת צפיפותו, כיום מנסים תושבי הכפר להרחיב את תחום התיירות בו ולבסס את הכנסותיו עליו, ולמרות כל בעיות הכפר, אנשיו נחמדים ומזמינים מאוד.
ממשיכים כ-610 מטר בתוך הכפר, עד שמגיעים לצומת שבה פונים ימינה עם שביל ישראל ונפרדים מתוואי הדרך, שמתעקל שמאלה. מהצומת ממשיכים כ-400 מטר ומגיעים למעבר מתחת לכביש 2. עוברים במעבר בזהירות לצדו השני של הכביש, ומיד פונים ימינה ונפרדים מהכביש ומג'יסר א-זרקא. ממשיכים כ-1.3 ק"מ בדרך לא פשוטה ומלאה בסבך במקביל לאמת מים, עוברים את נחל עדה ומגיעים לבית חנניה.
מושב בית חנניה הוקם ב-1950 על ידי פיק"א: Palestine Jewish Colonization Association - החברה להתיישבות יהודית בישראל, שהוקמה על ידי הברון רוטשילד. המושב נקרא על שם חנניה גוטליב, ממנהלי החברה בארץ. במושב מתגוררים כ-900 תושבים, שעוסקים במגוון רחב של עבודות, מחקלאות ועד עבודות פרטיות.
חוצים את בית חנניה בכניסה לישוב, ולאחר כ-200 מטר מגיעים למעבר מתחת לכביש 4. עוברים במעבר וממשיכים בסימון שביל ישראל כ-600 מטר נוספים, עד שמגיעים לפיצול שבילים: סימון שביל ישראל וסימון ירוק. פונים ימינה עם הסימון ירוק, ולאחר כ-300 מטר מגיעים לחציית נחל תנינים ומעבר מתחת למסילת הרכבת. חוצים את הנחל, ממשיכים בעלייה קלה ופונים שמאלה. ממשיכים כ-500 מטר בצידה הצפוני של מסילת הרכבת, עד שמגיעים לתחילת העלייה אל חוטם הכרמל.
חוטם הכרמל נמצא בתוך שמורת חוטם הכרמל, שהוכרזה בשנת 2003. מדובר למעשה במצוקים בגובה של כמאה מטר מעל פני הים, שמהווים את גבולו הדרומי ביותר של הר הכרמל וניתן לצפות מהם על כל אזור מישור החוף. גודלה של המורה כולה הוא כ-486 דונם, וניתן למצוא בו מספר גדול של אטרקציות.
מתחילים לעלות בעלייה בינונית, כשבדרך מתחברים לשביל אזורי, ולאחר כ-470 מטר מגיעים לתצפית יפה על רצועת החוף של חדרה, קיסריה, בנימינה ועוד. מהתצפית ממשיכים במגמת עלייה קלה ולאחר כ-700 מטר מגיעים לתצפית נוספת ולחורבת עקב.
עדכון: תוואי השביל באזור חוטם הכרמל שונה, על מנת להקל ולהגן על בטיחות המטיילים.
התוואי עובר כעת דרך ”מצפה מורן” (אתר שהוקם לזכר סרן מורן ורדי ז”ל, לוחם שייטת 13 שנהרג בקרב עם מחבלים בשכם בשנת 2004) וממשיך בשולי מחצבת בנימינה. השינוי מונע מהמטיילים הליכה בסמוך למסילת הרכבת הארצית, המפעילה תנועה מרובה של רכבות נוסעים ומשא.
חורבת עקב היא שרידיו של יישוב עתיק מתקופת הרומאים-ביזנטים בארץ. בחורבה נמצאו גתות רבות, בורות מים ובית בד להכנת שמן, שמצביעים על עיסוקם של האנשים שישבו במקום.
מהחורבה ממשיכים בסימון האדום כ-1.5 ק"מ בתוך חורשה נמוכה,כשבמהלך ההליכה יורדים משביל ישראל ומגיעים לרמת הנדיב, כאן מסתיים היום.
רמת הנדיב, שמכונה גם גני הנדיב, נבנתה על ידי הברון רוטשילד. במרכז הגנים ניצבת אחוזת הקבר של הברון ורעייתו בתוך מערה מאחורי דלתות בסגנון מקראי, ובתחומי הגנים ניתן למצוא גם וילה עתיקה, מעיין, מערה ומסלולי טיול רבים. בגנים ניתן למלא מים, לאכול במסעדה וללון על המדשאות.
-
שעות הפעילות: ראשון-חמישי, שבתות וחגים: 8:00-16:00 | שישי וערבי חג: 8:00-14:0.
-
טלפון: 04-6298111 | למידע נוסף על רמת הנדיב >>
לא רוצים לישון בשטח?
אנשי ההדרכה והאירוח של החברה להגנת הטבע מחכים לכם בבית ספר שדה כרמל, שנמצא בקרבת מקום, ואתם מוזמנים ליהנות מפינה חמה ומזמינה בלב הטבע.
- להזמנת חדרים: טלטבע – 03-6388688
היי,
מה תרצה לכתוב על "קטע מספר 13: מרמת הנדיב לחדרה"?
והם יש דרך חילופי
למעט החלק מרמת הנדיב עד לפסי הרכבת שמתחת לצוק, שאר הקטע נע בין משעמם למגעיל, למעט הבלחות פה ושם (תצפית בשפך נחל תנינים, האקוודוקט). הרבה הליכה בשולי כביש, מעבר דרך מזבלות שונות ומקומות לא מעניינים. מי שלא … לקח על עצמו לעשות את כל השביל, מומלץ לוותר.
אזהרת בירבור - כשהולכים על הכביש מהאמפי לאורך המפעלים של שדות ים, מתישהו צריך לחתוך ימינה ולעבור דרך שער. אנחנו מצאנו אותו נעול, אבל אם הולכים עוד 20 מטר ניתן ללכת לאורך הגדר עד שהיא מסתיימת, ואז להתאחד עם השביל.