קטע מספר 12: מעין הוד לרמת הנדיב
הסבר מלא על המסלול
“...אני רוצה ליצור יישוב חקלאי שישמש מופת לרבים, שיהיה לכוח משפיע. אנו צריכים לפתוח פתח עד כמה שאפשר לאחינו הסובלים בגולה ומוטב בהקדם האפשרי ...” (אדמונד ג'יימס דה רוטשילד – הנדיב הידוע)
שביל ישראל מצפון לדרום: מקטע 12 – מעין הוד לרמת הנדיב
היום הוא יום הליכה בדרום מערב הכרמל בין חורבות, מעיינות, נחל המערות ושרידיו הפרהיסטוריים, תצפיות לכיוון הים ומישור החוף ולבסוף גן נדיב אחד ומופלא
-
דרגת קושי: בינוני עד קשה | משך הטיול: 12 שעות | אורך המסלול המצטבר: 265 קילומטרים
-
נקודות למילוי מים: עופר (סטייה קלה מהשביל), מצפה עופר, נחל מערות, עין הוד, רמת הנדיב, ניר עציון
-
נקודות להספקת אוכל: עופר (סטייה קלה מהשביל), מצפה עופר, זכרון יעקב
-
הטמנות: אין | לינה:
-
נ.צ. התחלה: (198539,734120) / (32.70145,34.98143) עין הוד
-
נ.צ. סיום: (195108,717656) / (32.55292,34.94527) רמת הנדיב
מתחילים את היום בעין הוד, סמוך לכביש 7111.
מתחילים בירידה לעבר נחל הוד בסימון שביל ישראל בלבד. לאחר ירידה של כ-780 מטר מגיעים לנחל ולפיצול שבילים: סימון שביל ישראל וסימון אדום. ממשיכים ישר עם סימון שביל ישראל בעליות וירידות ובדרך חולפים על פני חורבת מזאר.
חורבת מזאר היא משרידיו של כפר ערבי ששכן במקום לפני מלחמת העצמאות. בסביבת החורבה ניתן לראות היום בורות מים, חומות ושרידים נוספים שנותרו במקום.
לאחר כ-3.5 קילומטרים מגיעים לפיצול שבילים נוסף: סימון שביל ישראל וסימון אדום. פונים ימינה אל הסימון האדום. לאחר כ-900 מטר מגיעים לנחל מערות ולחניון השמורה, ולפיצול שבילים נוסף: אדום, כחול וירוק.
שמורת נחל מערות הוכרזה בשנת 2012 כאתר מורשת עולמי על ידי אונסק"ו, בעקבות ממצאים ארכיאולוגים – פרהיסטוריים ייחודים ובעלי חשיבות עולמית – ארבע מנהרות הנחל: מנהרת הנחל, מנהרת גמל, מנהרת תנור ומנהרת הגדי, שבתוכן נמצאו שרידי אדם ראשוניים מלפני 500 אלף שנה, מהתקופה הפלאוליתית התחתונה ומתקופות מאוחרות יותר. השרידים תואמים לממצאים הקיימים על האדם הניאנדרטלי ועל צאצאו, ההומו סאפיינס. | למידע נוסף על נחל מערות »
-
פעילות בשעון קיץ: ראשון – חמישי ושבת: 8:00-17:00 | שישי וערב חג: 8:00-16:00
-
פעילות בשעון חורף: ראשון – חמישי ושבת: 8:00-16:00 | שישי וערבי חג: 8:00-15:00
-
עלות כניסה: מבוגר: 22 ₪ | ילד: 9 ₪ | סטודנט: 19 ₪ | אזרח ותיק: 11 ₪
-
טלפון: 04-9841750/2
בחניון השמורה מתחברים לסימון הירוק לכיוון דרום ולאחר כ-370 מטר מגיעים לפיצול שבילים: ירוק וכחול. ממשיכים עם הסימון הירוק, עולים בעלייה קלה עד בינונית ולאחר כ-1.5 קילומטרים מגיעים לפיצול שבילים נוסף: ירוק ושחור. ממשיכים ישר עם הסימון הירוק ולאחר כ-1.1 קילומטרים בעלייה קלה עד בינונית מגיעים למצפה עופר.
במצפה עופר ניצב מגדל תצפית שממנו ניתן ליהנות מתצפית של 360 מעלות על כל האזור, ובעיקר במיוחד לכיוון מישור חוף הכרמל ומושב צרופה. המגדל הוקם בשנות השישים בסיוע תרומות של יהודי אוסטרליה, ניו זילנד והונג קונג, וכיום הוא משמש את יערני קק"ל כמגדל אש. כמו כן, במקום הוקם גם פארק אתגרי, המציע מגוון רחב של פעילויות, בהן סנפלינג, רכבת הרים, אומגה וכן מסעדה, גן אירועים ועוד. | למידע נוסף על מצפה עופר »
במצפה עופר מתחברים לסימון שביל ישראל בלבד וממשיכים בהליכה.
- שימו לב: באזור הזה קל להתבלבל בדרך מכיוון שיש בו המון פיצולי שבילים – הקפידו להמשיך בהליכה בסימון שביל ישראל בלבד.
לאחר 1.1 קילומטרים מגיעים לפיצול שבילים שבו שביל ישראל מתחבר לסימון האדום. ממשיכים עם הסימון האדום, ולאחר כ-300 מטר מתחברים בחזרה לסימון שביל ישראל. ממשיכים כ-1.1 קילומטרים ומגיעים לאנדרטה לזכרו של הטייס מוטי שרון ז"ל משמאלנו, כאשר מימיננו ספסל למנוחה.
סרן מוטי שרון ז"ל היה טייס מסוק יסעור שנהרג במהלך הנחת אבן גבול מספר 51 בגבול ישראל מצרים (29/12/1988). במהלך המשימה אירעה תקלה טכנית, זנב המסוק התנתק ממקומו והמסוק התרסק והביא למותו של סרן שרון.
מהאנדרטה ממשיכים במגמת ירידה קלה עד בינונית ולאחר כ-1.1 קילומטרים מגיעים לכביש 7021 – כביש הגישה ליישוב כרם מהר"ל. חוצים את הכביש בזהירות, מתחברים לסימון הירוק ומגיעים למשרד אזור חוף הכרמל מימיננו. במקום יש מים לשתייה.
הצריפים של משרד אזור חוף הכרמל משמשים את היערנים באזור בעבודות התחזוקה והשמירה באזור וכן למנוחה. בצריפים ניתן להשיג מים לשתייה.
מהמשרדים ממשיכים עם סימון שביל ישראל. לאחר כ-420 מטר מגיעים לפיצול שבילים ולפינת הנצחה מרגיעה ונעימה לזכרו של גל בסון. מכאן השביל עולה בוואדי קטן אל בקעת שיר (שם מקומי). יש להמשיך עם הסימון ולשים לב לסימונים, בגלל שהמקום חווה שינויים רבים לאחרונה – סימון ירוק וסימון שביל ישראל. אחרי 500 מטרים לפיצול שבילים שביל ישראל וסימון כחול. פונים שמאלה אל הסימון הכחול וממשיכים בהליכה, כשבדרך עוברים מתחת לקו מתח גבוה. לאחר כ-700 מטר מגיעים לכביש הגישה למושב עופר.
מושב עופר נוסד בשנת 1950 על ידי עולים יהודים מקוצ'ין שבהודו. שם המושב נגזר משמו של ישוב ערבי שהתפנה במלחמת העצמאות – עין ע'זאל, שמשמעותו "עין צבי" בעברית, כאשר העופר הוא בן הצבי. המושב התבסס שנים רבות על גידולי חממות כמו פרחים, וגידולי תרנגולים ופרות, אך בשנים האחרונות השתנתה המגמה לעבודה פרטית מחוץ למושב. אוכלוסיית המושב מגוונת כיום, ומונה כ-650 תושבים.
צפו בלונלי פלג ואוהד הנווד עוברים במקטע:
חוצים את כביש הגישה בזהירות, מתחברים לסימון שביל ישראל בלבד וממשיכים כ-890 מטר, עד שמגיעים לפיצול שבילים: סימון שביל ישראל וסימון שחור. פונים שמאלה אל הסימון השחור ולאחר כ-2.2 קילומטרים מגיעים לפיצול שבילים נוסף: שחור וירוק. פונים שמאלה אל הסימון הירוק וממשיכים כ-100 מטר, עד שמגיעים לחורבת טילמון.
חורבת טלימון היא מבנה קדום שבתוכו נמצאו קברים, בורות מים, גתות וחומה. בסביבת החורבה ניתן למצוא גם את מערת טלימון.
מהחורבה ממשיכים עם הסימון הירוק כ-300 מטר ומגיעים לפיצול שבילים: ירוק ושחור. פונים שמאלה אל הסימון השחור ומתחילים בירידה מההר, כשבדרך עוברים מחצבה משמאלנו.
- שימו לב: יש להיזהר מהמשאיות הרבות שנוסעות סמוך למחצבה.
לאחר כ-3.1 קילומטרים מגיעים לכביש הגישה למאיר שפיה, יורדים מהסימון השחור ומתחברים לסימון שביל ישראל בלבד.
פונים ימינה בכביש הגישה וממשיכים כ-350 מטר, עד שמגיעים לצומת שפיה. חוצים את הצומת המרומזר, פונים שמאלה וממשיכים בהליכה בסימון שביל ישראל בלבד לצד כביש 70, כשבדרך חולפים על פני מטעים. לאחר כ-780 מטר מגיעים לכביש נוסף ומתחברים לסימון האדום.
חוצים את הכביש בזהירות וממשיכים עם הסימון האדום, כשבדרך עוברים מתחת לקו מתח גבוה. לאחר כ-420 מטר מגיעים לפיצול שבילים: סימון אדום וסימון שביל ישראל. פונים ימינה וממשכים בעלייה בתוך שמורת הר חורשן | למידע נוסף על הר חורשן »
לאחר כ-1.8 קילומטרים מגיעים לפיצול שבילים: סימון שביל ישראל וסימון כחול. בפיצול ממשיכים ישר עם שביל ישראל ומתחילים בירידה. לאחר כ-1.9 קילומטרים מגיעים לפיצול שבילים: סימון שביל ישראל ושביל לא מסומן. פונים ימינה עם סימון שביל ישראל ולאחר כ-840 מטר מגיעים לכביש. פונים ימינה בכביש, ממשיכים לצדו כ-280 מטר, ואז חוצים אותו בפנייה שמאלה. ממשיכים בסימון שביל ישראל ולאחר כ-690 מטר מגיעים לכביש 652.
חוצים את הכביש בזהירות וממשיכים בסימון שביל ישראל, כשבדרך עוברים ליד חנייה ובית ספר מימיננו. לאחר כ-520 מטר מהכביש מגיעים לפיצול שבילים: סימון שביל ישראל וסימון כחול. פונים שמאלה אל הסימון הכחול, ולאחר כ-100 מטר במגמת עלייה קלה מגיעים לעין צור.
עין צור הוא מעיין שנובע במשך כל השנה מנקבה שנבנתה על מנת לחזק את ספיקת זרם המים שלו. בעבר שימשו מי המעיין לחקלאות באזור, ובתקופת הרומאים נבנו שם בית מרחץ מפואר ובריכות לטבילה | למידע נוסף על עין צור »
מהמעיין ממשיכים בסימון הכחול כ-200 מטר ומגיעים לשביל כורכר. יורדים מתוואי שביל ישראל ופונים ימינה לכיוון רמת הנדיב. לאחר כ-500 מטר במגמת עלייה על שביל הכורכר מגיעים לרמת הנדיב, כאן מסתיים היום.
רמת הנדיב, שמכונה גם גני הנדיב, נבנתה על ידי הברון רוטשילד. במרכז הגנים ניצבת אחוזת הקבר של הברון ורעייתו בתוך מערה מאחורי דלתות בסגנון מקראי, ובתחומי הגנים ניתן למצוא גם וילה עתיקה, מעיין, מערה ומסלולי טיול רבים. בגנים ניתן למלא מים ולאכול במסעדה.
-
שעות הפעילות: ראשון-חמישי, שבתות וחגים: 8:00-16:00 | שישי וערבי חג: 8:00-14:0.
-
טלפון: 04-6298111 | למידע נוסף על רמת הנדיב »
לא רוצים לישון בשטח?
אנשי ההדרכה והאירוח של החברה להגנת הטבע מחכים לכם בבית ספר כרמל, שנמצא בקרבת מקום, ואתם מוזמנים ליהנות מפינה חמה ומזמינה בלב הטבע.
- להזמנת חדרים: טלטבע – 03-6388688
“...אמנות איננה מילוי צורך קיים, אלא יצירה של צורך חדש. העולם לא נזקק לסימפוניה החמישית של בטהובן עד שהוא יצר אותה. כעת, לא נוכל לחיות בלעדיה …” (לואיס קאן)
שביל ישראל מדרום לצפון: מקטע 35 – מרמת הנדיב לעין הוד
היום הוא יום הליכה בדרום מערב הכרמל, שבמהלכו חולפים בין מעין עין צור לבין חורבות ותצפיות מיוחדות. בהמשך פוגשים בנחל מערות המסתורי ומגיעים עד לכפר אמנים עין הוד המרתק
-
דרגת קושי: בינוני | משך הטיול: 12 שעות | אורך המסלול המצטבר: 783 קילומטרים
-
נקודות למילוי מים: עופר (סטייה קלה מהשביל), מצפה עופר, נחל מערות, עין הוד, ניר עציון
-
נקודות להספקת אוכל: עופר (סטייה קלה מהשביל), מצפה עופר, עין הוד, ניר עציון
-
הטמנות: אין | לינה: עין הוד
-
נ.צ. התחלה: (195108,717656) / (32.55292,34.94527) רמת הנדיב
-
נ.צ. סיום: (198539,734120) / (32.70145,34.98143) עין הוד
מתחילים את היום ברמת הנדיב.
רמת הנדיב, שמכונה גם גני הנדיב, נבנתה על ידי הברון רוטשילד. במרכז הגנים ניצבת אחוזת הקבר של הברון ורעייתו בתוך מערה מאחורי דלתות בסגנון מקראי, ובתחומי הגנים ניתן למצוא גם וילה עתיקה, מעיין, מערה ומסלולי טיול רבים. בגנים ניתן למלא מים, לאכול במסעדה וללון על המדשאות.
-
שעות הפעילות: ראשון – חמישי, שבתות וחגים: 8:00-16:00 | שישי וערבי חג: 8:00-14:00
-
טלפון: 04-6298111 | למידע נוסף על רמת הנדיב »
מתחברים לשביל כורכר רחב ולא מסומן בדרום רמת הנדיב, פונים בשביל שמאלה וממשיכים מזרחה כ-330 מטר במגמת ירידה קלה, עד שמגיעים לפיצול בשביל. פונים אל השביל הימני, ממשיכים במגמת ירידה ולאחר כ-200 מטר מגיעים להצטלבות עם שביל ישראל. פונים שמאלה אל סימון שביל ישראל וסימון כחול וממשיכים איתם כ-300 מטר בירידה קלה עד בינונית, עד שמגיעים לעין צור.
עין צור הוא מעיין שנובע במשך כל השנה מנקבה שנבנתה על מנת לחזק את ספיקת זרם המים שלו. בעבר שימשו מי המעיין לחקלאות באזור, ובתקופת הרומאים נבנו שם בית מרחץ מפואר ובריכות לטבילה | למידע נוסף על עין צור »
מהמעיין ממשיכים בירידה קלה, עוברים בדרך ליד בית ספר משמאלנו ולאחר כ-590 מטר מגיעים לכביש 652. חוצים את הכביש וממשיכים כ-700 מטר, עד שמגיעים לכביש נוסף ופונים ימינה. הולכים לצד הכביש כ-280 מטר, עד שמגיעים לפנייה שמאלה עם סימון שביל ישראל שבה יורדים מהכביש, כשמעלינו קו מתח גבוה.
מכאן מתחילים בעליה קלה במעלה ערוץ, ולאחר כ-900 מטר מגיעים לפיצול שבילים: שביל ישראל ושביל ללא סימון. פונים שמאלה עם סימון שביל ישראל בירידה קלה וממשיכים בעלייה קלה עד בינונית. לאחר כ-1.8 קילומטרים מגיעים לפיצול שבילים: שביל ישראל וסימון כחול.
ממשיכים עם סימון שביל ישראל בעיקול ימינה ומיד אחר כך פונים שמאלה. לאחר כ-400 מטר מגיעים לאוכף, וממנו מתחילים בירידה קלה עד בינונית של כ-1.1 קילומטרים, עד שמגיעים לפיצול שבילים נוסף: סימון שביל ישראל וסימון אדום. פונים שמאלה עם הסימון האדום וממשיכים בירידה קלה כ-450 מטר, עד שמגיעים לכביש.
חוצים את הכביש בזהירות ומתחברים בחזרה לסימון שביל ישראל בלבד. ממשיכים בהליכה מערבה בצמוד לכביש 70, כשבדרך חוצים את נחל דליה ועוברים בפרדסים, ולאחר כ-800 מטר מגיעים לצומת שפיה. חוצים את כביש 70 בפנייה ימינה ברמזור לכיוון צפון, במגמת עלייה קלה.
מגיעים לכביש בסימון שביל ישראל ועולים לצדו כ-330 מטר, עד שמגיעים לפיצול שבילים: שביל ישראל וסימון שחור. פונים שמאלה עם הסימון השחור וממשיכים בהליכה בדרך כורכר נוחה. לאחר כ-3 קילומטרים מגיעים למחצבה ולידה פיצול שבילים: שביל לא מסומן וסימון שחור.
- שימו לב: יש להיזהר במקום ממשאיות שמגיעות אל מחצבה ויוצאות ממנה.
פונים שמאלה עם הסימון השחור, ולאחר כ-200 מטר מגיעים לפיצול שבילים נוסף: שחור וירוק. פונים ימינה עם הסימון הירוק במגמת עלייה בינונית אך קצרה, ולאחר כ-360 מטר מגיעים לחורבת טלימון.
חורבת טלימון היא מבנה קדום שבתוכו נמצאו קברים, בורות מים, גתות וחומה. בסביבת החורבה ניתן למצוא גם את מערת טלימון.
מהחורבה ממשיכים כ-100 מטר נוספים בסימון הירוק, ומגיעים לפיצול שבילים: ירוק ושחור. חוזרים לסימון השחור בפנייה ימינה מתחת לקו מתח גבוה, ולאחר הליכה של כ-1.5 קילומטרים מהפיצול במגמת עלייה קלה מגיעים לפיצול שבילים נוסף: שחור ואדום. על מנת להגיע לישוב עופר יש לפנות ימינה עם סימון האדום, אך שביל ישראל ממשיך עם הסימון השחור.
הישוב עופר נוסד בשנת 1950 על ידי עולים יהודים מקוצ'ין שבהודו. שם המושב נגזר משמו של ישוב ערבי שהתפנה במלחמת העצמאות – עין ע'זאל, שמשמעותו "עין צבי" בעברית, כאשר העופר הוא בן הצבי. המושב התבסס שנים רבות על גידולי חממות כמו פרחים, וגידולי תרנגולים ופרות, אך בשנים האחרונות השתנתה המגמה לעבודה פרטית מחוץ למושב. אוכלוסיית המושב מגוונת כיום, ומונה כ-650 תושבים.
ממשיכים ישר עם הסימון השחור, ולאחר כ-880 מטר במגמת ירידה קלה מגיעים לפיצול שבילים בנחל שמרי: סימון שחור וסימון שביל ישראל. פונים ימינה עם סימון שביל ישראל ומתחילים בעלייה קלה עד בינונית. לאחר כ-900 מטר מגיעים לכביש הגישה לישוב עופר, חוצים אותו ומתחברים לסימון הכחול.
ממשיכים במגמת ירידה קלה, ולאחר הליכה של כ-730 מטר מגיעים לפיצול שבילים: כחול וירוק. פונים ימינה עם הסימון הירוק וממשיכים במגמת ירידה בינונית, כאשר לקראת סופה עוברים משמאלנו ליד משרד אזור חוף הכרמל, שם ניתן למלא מים.
הצריפים של משרד אזור חוף הכרמל משמשים את היערנים באזור בעבודות התחזוקה והשמירה באזור וכן למנוחה. בצריפים ניתן להשיג מים לשתייה.
לאחר כקילומטר מהפיצול מגיעים לכביש הגישה למושב כרם מהר"ל - 7021.
מושב כרם מהר"ל הוקם ב-1949 על ידי עולים מצ'כיה כיישוב עובדים חקלאי. המושב נקרא על שם המהר"ל מפראג, שהיה הרב של יהודי פראג בסוף המאה ה-16, בזמנים קשים של רדיפות יהודים. כיום אוכלוסיית המושב מונה כ-650 תושבים, דתיים וחילוניים כאחד.
חוצים את הכביש בזהירות, מתחברים לסימון שביל ישראל ומתחילים בעלייה בינונית עד קשה. בדרך פונים בפנייה חדה ימינה, ולקראת סוף העלייה עוברים ליד ספסל למנוחה קלה משמאלנו כשמימיננו האנדרטה לזכר הטייס מוטי שרון.
סרן מוטי שרון ז"ל היה טייס מסוק יסעור שנהרג במהלך הנחת אבן גבול מספר 51 בגבול ישראל מצרים (29/12/1988). במהלך המשימה אירעה תקלה טכנית, זנב המסוק התנתק ממקומו, המסוק התרסק והביא למותו של סרן שרון.
לאחר כ-1.1 קילומטרים, בסוף העלייה, פונים שמאלה וממשיכים בהליכה בסימון שביל ישראל.
- שימו לב: הסימונים באזור זה אינם ברורים והדרך עוברת דרך פיצולי שבילים רבים. חשוב לדבוק בסימון שביל ישראל, על מנת שלא לטעות בדרך.
במהלך ההליכה עולים ויורדים מסימון אדום, עוברים בכמה פיצולי שבילים ולאחר כ-2.4 קילומטרים מגיעים למצפה עופר, ובו תצפית יפה ומגרש משחקים אתגרי. במקום תוכלו למלא מים ולהצטייד באוכל.
במצפה עופר ניצב מגדל תצפית שממנו ניתן ליהנות מתצפית של 360 מעלות על כל האזור, ובעיקר במיוחד לכיוון מישור חוף הכרמל ומושב צרופה. המגדל הוקם בשנות השישים בסיוע תרומות של יהודי אוסטרליה, ניו זילנד והונג קונג, וכיום הוא משמש את יערני קק"ל כמגדל אש. כמו כן, במקום הוקם גם פארק אתגרי, המציע מגוון רחב של פעילויות, בהן סנפלינג, רכבת הרים, אומגה וכן מסעדה, גן אירועים ועוד. | למידע נוסף על מצפה עופר »
ממצפה עופר ממשיכים בסימון הירוק במגמת ירידה בינונית, כשבדרך עוברים בפיצול שבילים עם הסימון השחור, וממשיכים עם הסימון הירוק. לאחר כ-740 מטר מגיעים לסוף הירידה ולערוץ, וממשיכים בעלייה קלה בסימון הירוק.
לאחר העלייה השביל יורד אל ערוץ נוסף ועולה בחזרה, ולאחר כ-2.3 קילומטרים מגיעים לנחל מערות ולכניסה למערות, ולידם פיצול שבילים: ירוק כחול ואדום. במקום תוכלו למלא מים ולהצטייד באוכל בשעות הפתיחה.
שמורת נחל מערות הוכרזה בשנת 2012 כאתר מורשת עולמי על ידי אונסק"ו, בעקבות ממצאים ארכיאולוגים – פרהיסטוריים ייחודים ובעלי חשיבות עולמית: ארבעת מנהרות הנחל – מנהרת הנחל, מנהרת גמל, מנהרת תנור ומנהרת הגדי – שבתוכן נמצאו שרידי אדם ראשוניים מלפני 500 אלף שנה, מהתקופה הפלאוליתית התחתונה ומתקופות מאוחרות יותר. השרידים תואמים לממצאים הקיימים על האדם הניאנדרטלי ועל צאצאו, האדם ההומו סאפיינס. | למידע נוסף על נחל מערות »
-
פעילות בשעון קיץ: ראשון – חמישי ושבת: 8:00-17:00 | שישי וערבי חג: 8:00-16:00
-
פעילות בשעון חורף: ראשון – חמישי ושבת: 8:00-16:00 | שישי וערבי חג: 8:00-15:00
-
עלות הכניסה: מבוגר: 22 ₪ | ילד: 9 ₪ | סטודנט: 19 ₪ | אזרח ותיק: 11 ₪
-
טלפון: 04-9841750/2
מפיצול השבילים שבנחל מערות ממשיכים עם הסימון האדום שחוצה את הנחל וממשיכים כ-940 מטר, עד שמגיעים לפיצול שבילים נוסף: סימון אדום וסימון שביל ישראל. פונים שמאלה אל סימון שביל ישראל במגמה של עליות וירידות בהליכה מעט לא נוחה למרגלות היער. בדרך חולפים ליד חורבת מזאר ועוברים בפיצול שבילים עם הסימון האדום בנחל הוד, אך ממשיכים בסימון שביל ישראל.
חורבת מזאר היא משרידיו של כפר ערבי ששכן במקום לפני מלחמת העצמאות. בסביבת החורבה ניתן לראות היום בורות מים, חומות ושרידים נוספים שנותרו במקום.
לאחר כ-4.1 קילומטרים מגיעים בעלייה בינונית לכפר האמנים עין הוד, שם מסתיים היום.
כפר האמנים עין הוד הוקם בשנת 1953 על ידי קבוצת אמנים שבראשה אמן הדאדא הנודע מרסל ינקו, שלימים יזכה בפרס ישראל לציור. בכפר, שנחשב ליחיד מסוגו בארץ ואחד מהבודדים מסוגו בעולם, מתגוררים אמנים מכל הסוגים: רקדנים, ציירים, פסלים, שחקנים, זמרים, אדריכלים, מעצבים, משוררים ועוד, בהם כעשרה זוכי פרס ישראל. כיום גרים בכפר כ-650 תושבים ואחד מתנאי הקבלה לכפר הוא להיות אמן בתחום כלשהו.
לא רוצים לישון בשטח?
אנשי ההדרכה והאירוח של החברה להגנת הטבע מחכים לכם בבית ספר שדה כרמל, שנמצא בקרבת מקום, ואתם מוזמנים ליהנות מפינה חמה ומזמינה בלב הטבע.
- להזמנת חדרים: טלטבע – 03-6388688
היי,
מה תרצה לכתוב על "קטע מספר 12: מעין הוד לרמת הנדיב"?
חשוב לציין: סימון השבילים במקטע נמצא באופן חלקי ולא קל להבחנה. ממליצה להיעזר במפה לאורך המסלול.
המסלול בפועל היה 31 ק״מ.