קטע מספר 26: ממיתר להר עמשא
הסבר מלא על המסלול
שביל ישראל מצפון לדרום: מקטע 26 – ממיתר להר עמשא
יום מדהים בו מגיעים ליער יתיר מקום קסום האוצר בתוכו אין ספור מקומות מעניינים. ביום זה חוצים את כל היער עד ההגעה לישוב הקהילתי הר עמשא.
-
דרגת קושי: בינוני | משך הטיול: 10 שעות | אורך המסלול המצטבר: 580.5 קילומטרים
-
נקודות למילוי מים: בית היערן,ישוב הר עמשא | נקודות להצטיידות באוכל: אין
-
הטמנות: אין | לינה: בית היערן, יישוב הר עמשא
-
נ.צ. התחלה: (194266,581780) / (31.32756,34.93984) הישוב מיתר
-
נ.צ. סיום: (209658,583425) / (31.34263,35.10155) הישוב הר עמשא
-
הערות: רוב היום נלך בסימון נוסף – סימון שביל אזורי, שמסומן כנקודה סגולה מעל הסימון המקורי.
מתחילים את היום במיתר.
חוזרים לתוואי שביל ישראל בנקודה בה עזבנו את השביל בחניון. בהגעה לתוואי שביל ישראל מתחברים לסימון שביל ישראל, ממשיכים בהליכה במגמת עלייה קלה ולאחר כ-920 מטר בתוך יער מיתר מגיעים לפיצול שבילים: שביל ישראל וסימון כחול.
בפיצול פונים שמאלה, ממשיכים בסימון שביל ישראל במגמת ירידה קלה ולאחר כ-430 מטר מגיעים ליציאה מיער מיתר, לפיצול שבילים: שביל ישראל וסימון כחול ולשלט הסבר על יער מיתר.
בפיצול השבילים ממשיכים ללכת ישר בסימון שביל ישראל ,מתחלים בעלייה קלה עד בינונית ואחר כך ירידה קלה של כ-480 מטר ומגיעים לפיצול שבילים: שביל ישראל וסימון כחול.
בפיצול פונים ימינה, עולים על הסימון הכחול וממשיכים במגמת עלייה קלה. לאחר כ-1.1 קילומטרים מגיעים לפיצול שבילים: סימון כחול ושביל ישראל. בפיצול פונים ימינה, ממשיכים ללכת בסימון שביל ישראל ולאחר כ-230 מטר מגיעים לחורבת סירה.
חורבת סירה היא שריד מישוב שהתקיים במקום מתקופת הברזל ועד ימי הביניים. בסביבותיה נמצאו שרידי מבנים ומערות.
מהחורבה ממשיכים ללכת בסימון שביל ישראל ולאחר כ-750 מטר, כשבדרך יורדים ירידה תלולה – מגיעים לנחל אשתמוע. חוצים את הנחל ומתחלים בעלייה בינונית שאורכת כ-1.2 קילומטרים ובסופה מגיעים לראש הר חירן ולתצפית יפה.
הר חירן שוכן בין יער יתיר ליער מיתר ומתנשא לגובה של כ-590 מטר. ההר נחשב לשמורת טבע, שמאכלסת סוגי פרחים שונים ונדירים.
מראש ההר ממשיכים בהליכה בסימון שביל ישראל ולאחר כ-3.4 קילומטרים בהליכה במגמות של עליות וירידות בפאתי יער מגיעים לכביש אספלט משובש. בהגעה לכביש פונים ימינה ולאחר כ-270 מטר מגיעים לפיצול שבילים: שביל ישראל ושביל לא מסומן.
יער יתיר הקסום שוכן בדרום הר חברון ונחשב ליער הנטוע הגדול בישראל. את נטיעת היער התחילה קק"ל באמצע שנות השישים, וכיום גודלו כשלושים אלף דונם. היער, שבו ניתן למצוא שלל סוגי צמחייה ובעלי חיים, ממוקם גבוה מבחינה טופוגרפית, ולכן כמות הגשמים בו גדולה ביחס לאיזור הספר המדברי שבו הוא שוכן (כ-300 מילימטר מים ממוצע עונתי), מה שמוסיף לו קסם וחן | למידע נוסף על יער יתיר »
בפיצול פונים שמאלה ויורדים ירידה קלה של כ-570 מטר, כאשר חולפים על פני חורבת יתיר משמאל ומגיעים לפיצול שבילים: שביל ישראל וסימון כחול.
חורבת יתיר מוזכרת בתקופה המקראית כעיר כהנים וכן במקום נמצא בית כנסת עתיק. כמו כן החורבה מתוארכת לתקופה הביזנטית בארץ ישראל. באותה תקופה החורבה הייתה כפר נוצרי שכן גם נמצאו כנסיות במקום וציורי פסיפס על הרצפה.
בפיצול פונים ימינה, הולכים על דרך כורכר כ-980 מטר ומגיעים לפיצול שבילים: כחול ושחור. בפיצול ממשיכים ללכת ישר בסימון הכחול על דרך כורכר ולאחר כ-920 מטר מגיעים לפיצול שבילים: סימון כחול ושביל ישראל.
בפיצול פונים ימינה, עולים על סימון שביל ישראל, הולכים כ-1.7 קילומטרים תחילה בירידה קלה ואחר כך עלייה בינונית, כשבדרך עוברים לצד לוחות אבן בהם כתובים שמות תורמים של קק"ל ומגיעים לשלט הסבר על שביל ישראל, לבסיס צבאי קטן ולכניסה לבית היערנים ביער יתיר.
בית היערן ניצב בגובה 690 מטר מעל פני הים ומהווה נקודת תצפית מרהיבה על כל האזור. המקום נבנה בשנת 1967 ושימש בראשיתו כבסיס עבודה לאנשי קק"ל ביער יתיר והאזור. כיום בית היערן משמש את אנשי קק"ל לתצפיות כנגד שרפות (במקום יש מיכלית לכיבוי שרפות), ומתפקד גם כבסיס תיירותי המספק מקום לינה, שירותים ומקלחות. במקום ישנו גם חדר אירוח לשביליסטים למנוחה או ללינה, ומומלץ בחום לבקר במקום.
לאחר השלט ממשיכים בסימון שביל ישראל בירידה קלה, ואחרי כמה עשרות מטרים מגיעים לכביש 316. את הכביש חוצים בזהירות ומיד אחרי חציית הכביש ממשיכים בירידה קלה בסימון שביל ישראל.
לאחר כ-430 מטר מגיעים לפיצול שבילים בסימון שביל ישראל ושביל לא מסומן, כאשר מימין חורשה קטנה של עצים לזכר תורמים לקק"ל.
בפיצול פונים ימינה וממשיכים בהליכה בתוך יער יתיר. מכאן יש להיזהר ולעקוב אחרי הסימונים כי יש סכנת התברברות ביער. לאחר הפיצול ממשיכים ללכת כ-1.4 קילומטרים, עד שמגיעים לפיצול שבילים גדול ולנחל ענים.
בפיצול ממשיכים ישר בסימון שביל ישראל בלבד ולאחר עוד כ-4.2 קילומטרים בתוך יער יתיר מגיעים לפיצול שבילים: שביל ישראל וסימון כחול.
בפיצול פונים ימינה, כאשר למעוניינים ללכת למאגר יתיר יפנו שמאלה וילכו בסימון הכחול לכיוון המאגר.
לאחר הפניה ימינה בפיצול והמשך ההליכה בסימון שביל ישראל, אחרי כ-2.5 קילומטרים במגמת עלייה קלה מגיעים לפיצול שבילים: שביל ישראל, שחור ואדום.
בפיצול פונים שמאלה, עולים על הסימון השחור בו הולכים עוד כ-130 מטר ומגיעים לסיום היום בישוב הקהילתי הר עמשא: בישוב מים ולינה בלבד.
הישוב הקהילתי הר עמשא הוקם תחילה בשנת 1984 כקיבוץ של התנועה הקיבוצית המאוחדת (תק"ם), אך לא הצליח להתפתח, ולכן בשנת 1995 הפך לישוב קהילתי חקלאי בעזרתו של האיחוד החקלאי, וכיום הוא מתפקד כישוב שיתופי אקולוגי. במקום ניתן למצוא חדר אירוח לשביליסטים.
ומה עבר על לונלי פלג כשהוא יצא לטייל במקטע זה? גלו!
שביל ישראל מדרום לצפון: מקטע 21 – מהר עמשא למיתר
לאחר ההליכה הממושכת במדבר, היום נגיע ליער יתיר – מקום קסום עם אינספור נקודות מעניינות, נחצה אותו ונגיע לישוב מיתר.
-
דרגת קושי: קל | משך הטיול: 10 שעות | אורך המסלול המצטבר: 459.5 קילומטר
-
נקודות למילוי מים: בית היערן, מיתר | נקודות להספקת אוכל: מיתר
-
הטמנות: אין | לינה: בית היערן, מיתר
-
נ.צ. התחלה: (209658,583425) / (31.34263,35.10155) הישוב הר עמשא
-
נ.צ. סיום: (194266,581780) / (31.32756,34.93984) הישוב מיתר
-
הערות: לאורך רוב היום הולכים בסימון נוסף – סימון שביל אזורי, שמסומן כנקודה סגולה מעל הסימון המקורי.
מתחילים את היום בישוב הקהילתי הר עמשא.
מתחברים לשביל ישראל בפיצול השבילים שממנו פנינו אתמול לכיוון הר עמשא: סימון שחור, סימון שביל ישראל וסימון אדום, ופונים אל סימון שביל ישראל במגמת ירידה קלה אל תוך היער.
- שימו לב: בעת ההליכה בתוך היער מומלץ להיצמד לסימון ככל הניתן עקב ריבוי פיצולי השבילים ביער, שעשויים להטעות אתכם.
יער יתיר הקסום שוכן בדרום הר חברון ונחשב ליער הנטוע הגדול בישראל. את נטיעת היער התחילה קק"ל באמצע שנות השישים, וכיום גודלו כשלושים אלף דונם. היער, שבו ניתן למצוא שלל סוגי צמחייה ובעלי חיים, ממוקם גבוה מבחינה טופוגרפית, ולכן כמות הגשמים בו גדולה ביחס לאיזור הספר המדברי שבו הוא שוכן (כ-300 מילימטר מים ממוצע עונתי), מה שמוסיף לו קסם וחן | למידע נוסף על יער יתיר »
לאחר הליכה של כ-860 מטר מהפיצול מגיעים לפיצול שבילים: סימון שביל ישראל ושביל לא מסומן. פונים שמאלה עם סימון שביל ישראל, ממשיכים במגמת ירידה קלה, ולאחר כ-1.7 קילומטר מגיעים לפיצול שבילים נוסף: סימון שביל ישראל וסימון כחול.
פונים שמאלה עם סימון שביל ישראל, ולאחר כ-70 מטר נוספים מגיעים לפיצול נוסף: סימון שביל ישראל ושביל לא מסומן. גם כאן פונים שמאלה עם סימון שביל ישראל, וממשיכים כ-650 מטר, עד שמגיעים לפיצול שבילים: סימון שביל ישראל ושביל לא מסומן.
פונים במגמה שמאלה עם סימון שביל ישראל, ולאחר כקילומטר מגיעים לפיצול שבילים נוסף: סימון שביל ישראל ושביל לא מסומן. גם כאן ממשיכים בשביל השמאלי בסימון שביל ישראל.
לאחר הליכה של כ-2.5 קילומטרים בין מטעים, כרמים ויער מגיעים לפיצול שבילים גדול ומרכזי: סימון שביל ישראל ושביל לא מסומן, ומשמאלו מעין אגם קטן שיבש רוב השנה, ובתוכו עצים. ממשיכים עם סימון שביל ישראל במגמת עלייה קלה ופונה שמאלה, ולאחר כ-1.7 קילומטרים מגיעים לכביש 316. חוצים אותו ומגיעים לשלט הסבר על שביל ישראל. משמאלנו נמצא בסיס צבאי, ומימיננו, במרחק עלייה קלה של כ-150 מטר, נמצא בית היערן.
בית היערן ניצב בגובה 690 מטר מעל פני הים ומהווה נקודת תצפית מרהיבה על כל האזור. המקום נבנה בשנת 1967 ושימש בראשיתו כבסיס עבודה לאנשי קק"ל ביער יתיר והאזור. מאז נובמבר 2016 מתחם בית היערן שוכן בתוך שטח מרכז שדה ויער יתיר, בלב יער יתיר. המרכז מתפקד גם כבסיס תיירותי לקבוצות המספק מקום לינה, שירותים ומקלחות – בתשלום ובתיאום מראש. שביליסטים מוזמנים להגיע לשער להצטיידות במים.
ממשיכים עם סימון שביל ישראל ועוקפים את בית היערן ממערב במגמת ירידה קלה ואחר כך עלייה קלה, ובדרך עוברים ליד אבנים גדולות עליהן חקוקים שמות של תורמים לקק"ל.
לאחר הליכה של כ-1.7 קילומטרים משלט ההסבר מתחברים לסימון הכחול בדרך כורכר. מתקדמים כ-750 מטר נוספים ומגיעים לפיצול שבילים: כחול ושחור, שמימינו פינות ישיבה. ממשיכים ישר עם הסימון הכחול במגמת עלייה קלה, ולאחר כקילומטר מגיעים לפיצול שבילים: סימון כחול וסימון שביל ישראל ולידו חורבת יתיר.
חורבת יתיר מוזכרת בתקופה המקראית כעיר כהנים וכן במקום נמצא בית כנסת עתיק. כמו כן החורבה מתוארכת לתקופה הביזנטית בארץ ישראל. באותה תקופה החורבה הייתה כפר נוצרי שכן גם נמצאו כנסיות במקום וציורי פסיפס על הרצפה.
בפיצול פונים שמאלה אל סימון שביל ישראל ועולים כ-550 מטר, עד שמגיעים לפיצול נוסף: סימון שביל ישראל ושביל לא מסומן. ממשיכים עם סימון שביל ישראל ומתקדמים במגמה של עליות וירידות בפאתי היער. לאחר כ-3.7 קילומטר מגיעים לתצפית בראש הר חירן.
הר חירן שוכן בין יער יתיר ליער מיתר ומתנשא לגובה של כ-590 מטר. ההר נחשב לשמורת טבע, שמאכלסת סוגי פרחים שונים ונדירים.
מהתצפית מתחילים בירידה תלולה של כ-1.2 קילומטרים לכיוון נחל אשתמוע. מהנחל עולים כ-750 מטר בעלייה בינונית, עד שמגיעים לחורבת סירה מימיננו.
חורבת סירה היא שריד מישוב שהתקיים במקום מתקופת הברזל ועד ימי הביניים. בסביבותיה נמצאו שרידי מבנים ומערות.
מחירבת סירה ממשיכים כ-350 מטר נוספים ומתחברים לסימון הכחול. ממשיכים כקילומטר נוסף ומגיעים לפיצול שבילים: סימון כחול וסימון שביל ישראל. ממשיכים ישר עם סימון שביל ישראל במגמת ירידה קלה, ולאחר כ-480 מטר מגיעים לפיצול שבילים גדול: סימון שביל ישראל וסימון כחול. ממשיכים ישר עם סימון שביל ישראל במגמת עלייה קלה, ולאחר כ-400 מטר מגיעים לתצפית על האזור, שממנה ניתן כבר לראות את הישוב מיתר.
מהתצפית מתחילים בירידה קלה לכיוון מיתר בסימון שביל ישראל בלבד, כאשר השביל מתעקל ימינה בתוך עצי חורש. לאחר הליכה של כקילומטר יוצאים מעצי החורש וממשיכים אל הישוב מיתר שנמצא משמאל, שם מסיימים את היום.
היישוב מיתר עלה על הקרקע בשנת 1984 ביוזמתם של כמה מייסדים, בהם בצלאל גבר, ראש מועצת עומר, ובשנת 1987 כבר הוכרז היישוב כמועצה מקומית עצמאית. אוכלוסיית מיתר מורכבת מיהודים חילוניים ודתיים ונכון להיום מונה כ-7,500 תושבים. ביישוב קיים מרכז מסחרי שבו ניתן להצטייד באוכל ומים, ומתגוררים בו מלאכי שביל רבים.
היי,
מה תרצה לכתוב על "קטע מספר 26: ממיתר להר עמשא"?