כלנית מצויה בשלל צבעים

הכלנית המצויה נחשבת לפרח האהוב ביותר בישראל. למרות שהיא מזוהה עם הצבע האדום, היא פורחת גם בלבן, ורוד, סגול ואפילו כחול. את הכלניות האדומות אפשר לראות בכל הארץ, מגבול הלבנון – החרמון עד הר הנגב והמדבר ואילו את הגוונים האחרים רק באזור הצפון והמרכז – עד קו באר שבע.

ומה הסיבה לכך אתם שואלים? במחקר מדעי של ד”ר יובל ספיר, מהגן הבוטני באוניברסיטת תל אביב, עולה כי הסיבה לכך נעוצה בגורמים אקולוגיים כמו כמות משקעים ומידת היובש באזור שנצפה. בין המסקנות שלו ניתן לראות שהכלניות האדומות עמידות יותר לתנאי היובש המאפיינים את הדרום ואילו הכלניות הצבעוניות עמידות יותר לגשם ולמזג אוויר קריר.

אז היכן היא נצפתה: בשנים קודמות נצפתה הכלנית המצויה האדומה בנגב הצפון מערבי ביער שוקדה, יער בארי, בתרונות רוחמה, חניון איבים, באר מרווה, בשרון – חורשת הסרג’נטים בנתניה, שמורת אירוס הארגמן בנתניהתל גדור, שלולית החורף בנתניה, יער חדרה, עין הים גבעת אולגה חדרה, בני דרור, אודים, בשפלת יהודה – תל חדיד, גבעת התיתורה הצופה על מודיעין, תל בית שמש, נווה אילן – שואבה, יער בן שמן, יער ירושלים – שביל הארז, שמורת המסרק, במרכז – יער ראש העין, יער קולה, באזור פי גלילות ובמערות אפקה, במישור החוף הדרומי בגבעת הכורכר בנס ציונה, בכרמל – ביערות הכרמל ובנחל אורן.

הכלנית המצויה הוורודה, לבנה וסגולה בחורשת טל וקיבוץ דליה. הכלנית המצויה בגווני לבן, אדום, ורוד וסגול – בפארק יער שוהם, יערות מנשה – עמק השלום, סובב גבעת אלה, שמשית ובמנחת מגידו. הכלנית המצויה הסגולה ברמות מנשה, גורן, מורדות רכס רמים – מעל קרית שמונה, הכלנית המצויה הלבנה, התכולה והסגולה בגן ארץ ישראל בנתיב הל”ה ובנחל חילזון – כלנית מצויה לבנה.

דרום אדום, צילום: יגאל סלבין

רקפת צנועה בנוף מקסים

הרקפת היא צמח פקעת, הנפוץ ביותר במזרח התיכון. בארץ אפשר למצוא אותו בגולן, בגליל, בשומרון וביהודה ובסדקי סלעים במדבר יהודה ובצפון הנגב. גדולתה של הרקפת היא לא רק ביכולת שלה להציץ מתחת לסלע, אלא גם בצניעותה, שכן פניה פונות מטה, אל האדמה. האגדות והסיפורים יכולים ללמד אתכם ואת ילדיכם על חשיבותה של צניעות ומחשבה נכונה. החיפוש אחר הרקפות תמיד מיוחד וכשמוצאים אותן לפתע, אי אפשר שלא לחייך.

אז היכן היא נצפתה: בדיווחים קודמים, נצפתה הרקפת בכרמל וברמות מנשה למשל במסלול חורשת הארבעים, רמת הנדיב ושמורת אלוני יצחק, בצפון – אלון הגליל, ראש הנקרה, מורדות רכס רמים – מעל קרית שמונה ובטיילת החרמון – קצרין, במרכז – יער ראש העין, יער קולה, יער חורשים, בשפלת יהודה ובהרי ירושלים – גבעת התיתורה הצופה על מודיעין, רמת בית שמש, יער בן שמן, נווה אילן – שואבה, שמורת המסרק, בשרון – בשמורת פולג הידועה גם בשם שמורת יקום. כמו כן, אתם יכולים לקחת את האתגר עליכם, אחרי הסגר, ולצאת לאחד מן המסלולים הנוספים באיזור ולדווח לנו.

רקפות בשמורת יקום, צילום: אינה מנשה

אירוס ארגמן – על גבעות כורכר

את גווני היין – ארגמן של אירוס הארגמן אפשר לראות על קרקעות חול, גבעות חמרה, חולית וכורכר. הפרח הבודד גדל על גבעול בגובה 20-40 ס”מ, גדל יחד עם שאר הצמחים בצפיפות ופורח בחודשים ינואר עד מרץ. את עיקר הפריחה אפשר לראות בחודש פברואר מאזור גדרה, בית עובד וראשון לציון באזור המרכז עד נתניה ועתלית בצפון.

אז היכן הוא נצפה: הדיווחים האחרונים מספרים על הימצאותו של הפרח בגבעת הכורכר בנס ציונהשמורת אירוס הארגמן בנתניה, שלולית החורף נתניה, הדסים, גבעת חומרה, תל גדור, יער האילנות ואלוני קדימה.

תראו את גווני הארגמן | צילום: אליה רובינשטיין

תראו את גווני הארגמן | צילום: אליה רובינשטיין

נרקיס מצוי - קבלו את מלך הביצה

יום אחד חלה מלך הצפרדעים מחלה אנושה. לאחר בדיקות רבות הציע אחד הרופאים הקשישים כי הפתרון למחלתו הוא להריח פרח בעל ריח עז. אבל מלך הצפרדעים חי בביצה ושם לא פרחו פרחים. הלכו שליחי המלך לבקש מהפרחים השונים לבוא ולגור בביצה, כדי לרפא את המלך. מבין כל הפרחים, רק הנרקיס היה מוכן לבוא לסייע למלך להבריא ממחלתו ולהעתיק את מקום מגוריו לביצה. הריח המלך מבושמו של הנרקיס ולא חלפו שלושה ימים והנה הוא בריא לחלוטין. כאות תודה, הוריד המלך את הכתר מעל ראשו והניח אותו על ראשו של הנרקיס. ומאז גדל הנרקיס בביצה, כשכתר זהב על ראשו. התאהבתם בפרח? עכשיו בוא נגיד לכם היכן ניתן למצוא אותו.

אז היכן הוא נצפה: הדיווחים הקודמים מראים על הימצאותו של הפרח בנחל חצץ, באזור פי גלילות ובמערות אפקה וסובב גבעת אלה.

נרקיס מצוי בשמורת נוב, צילום: יוחאי כורם

לכל דיווחי הפריחה

היכנסו לעמוד דיווחי הפריחה בטיולי ועקבו אחר כל הדיווחים והפריחות שנצפו על-ידי מטיילים. לאחרונה נצפו פריחות ראשוניות של אירוס הארגמן, רקפת מצויה, עירית גדולה, כלנית מצויה ושקד מצוי. שווה להתעדכן. עדכנו אותנו על פריחות שמצאתם!

טיפים לצילום פרחים

1. התאורה הנכונה לצילום: כשמדובר בצילום בחוץ כדאי לצלם בתאורה טבעית, כלומר – השמש. זה אומר לצלם לפני שקיעה. במצב אידאלי מצלמים כשעתיים לפני השקיעה, כשתאורה הטבעית הופכת לרכה וקסומה. כאשר אין עננות, עומדות בפניכם שתי אופציות: האחת – לצלם במקום בו יש צל אחיד, כמו למשל – מתחת לעץ, השנייה - לצלם כשהשמש נמצאת מאחורי האובייקט שרוצים לצלם, כך שלא נוצרים צללים חדים בתמונה. כשיש עננות המצב קל הרבה יותר. בכל מקרה הכי חשוב- להימנע מצילום עם פלאש!

2. להראות למצלמת הפלאפון היכן לשים את הפוקוס: למקד את הפוקוס על החלק שחשוב לכם, שיהיה חד בתמונה. 

3. זווית הצילום: יש שתי זוויות מומלצות: צילום מלמעלה, בו יראו גם את כמות הכלניות וצילום מלמטה - ממש מהגובה של הפרחים.

4. יצירת עניין: צילום מבעד לאובייקט יוצר עניין, לכן אפשר לצלם מבין הפרחים, או בין עלים של שיח  או עץ, שמוסיפים מימד יצירתי לתמונה.

הטיפים נכתבו באדיבות הצלמת רותי בנזימן

צילום פרחים | צילום: רותי בנזימן
צילום פרחים |
צילום: רותי בנזימן