על קצה השביל
שביל ישראל נחנך בשנת 1995 והחל מה-1.9.21 הוא מתחיל בכפר גלעדי ומגיע עד אילת. אורכו כ-1,057 קילומטרים והוא מורכב מחיבור מסלולים קיימים העוברים בין יערות, מעיינות, הרים, נחלים, מדבריות, אתרים היסטוריים, ישובים וחופים. אז איך תזהו אותו? פשוט מאוד – צריך לעקוב אחרי סימון השבילים כתום, כחול ולבן.
תראו איך הטיול המדהים הזה נראה בדקה:
איך מטיילים בשביל ומתי
הליכה רצופה של כל השביל לוקחת כחודשיים. מתחילים בתל דן לאורך רמות נפתלי, עולים לפסגות הר מירון, יורדים לכנרת, ממשיכים לעמק יזרעאל, חיפה והכרמל. משם לאורך החוף עד תל-אביב ואז חוזרים למרכז הארץ ומתחילים להדרים.
מודיעין, לטרון, הרי יהודה, השפלה, רכסי הנגב, המכתשים, מצפה רמון, הערבה, הרי אילת ולבסוף מפרץ ים סוף. כמובן שאפשר להתחיל מהדרום ולסיים בצפון. בכל מקרה חשוב לדעת שמתווה השביל משתנה כל הזמן ולכן חשוב לעקוב אחרי השינויים והמסלולים.
אז מתי כדאי לצאת לדרך? אם אתם מתחילים בצפון, מומלץ להתחיל בספטמבר ולסיים בנובמבר ואם בחרתם להתחיל בדרום, אז כדאי להתחיל במרץ ולסיים במאי. לא משנה מאיפה תתחילו את המסע, מומלץ לטייל משעות הבוקר המוקדמות ולעצור לפני רדת החשיכה ובשום מקרה – לא לטייל בחושך!
בנוסף חשוב לאסוף מידע, להצטייד במפות, ללכת רק בשבילים מסומנים, להצטייד במזון, לתכנן את מקומות הטמנת המים באזור שמדרום לערד, להתארגן על לינה ועל ציוד לטיולים.
למדריך מצולם בטיולי, שעונה על כל השאלות »
טובים החֵבר‘ה מהאחד | צילום: יניר יגל
כמה כללים חשובים
שמרו על עצמכם:
- אין להתקרב למצוקים, נחלים גועשים וכל דבר אחר שעשוי לסכן אתכם.
- אין לדרדר אבנים.
- אין להתקרב לבעלי חיים מסוכנים כגון נחשים, עקרבים, זאבים, תנים ועוד.
- באזור הדרום לינה בלילות וכן הליכה או שהייה מותרת רק בחניונים המיועדים לכך.
- יש להתעדכן כל העת במזג האוויר ולהמנע מכניסה לנחלים אשר מצויים בסכנת שיטפונות.
- אין לטייל בשטחי האש של צה"ל אלה אם כן יש אישור בכתב מצה"ל שמותר לטייל.
- יש להצטייד בכל הציוד ההכרחי על מנת לטייל בצורה בטוחה
- לבטחונכם האישי, במהלך הטיול בשביל מומלץ ליצור קשר עם איש קשר פעמיים-שלוש בשבוע.
- אם נתקלתם במפגע בטיחותי יש ליצור קשר עם משרד אגף הבטיחות בטלפון 02-5005462 (בשעות 8:00-16:00) או עם מוקד דווח מפגעים בשיתוף המשרד לאיכות הסביבה בטלפון: 08-9253321 (24 שעות ביממה).
שמרו על החי, הצומח והדומם בשטח:
- אין להיכנס למבנים עתיקים וכן אין לטפס, להשחית או להרוס מבנים אלה.
- אין לפגוע או להשחית בחי, צומח והדומם הקיימים בשטח ובשמורות הטבע.
- אסורה זריקת אשפה בשטח, יש לקחת את האשפה עד למקום המוסדר לכך.
- השימוש בצומח יבש במדורה מותר אך ורק אם הצומח הגיע מחוץ לשמורת הטבע ומובער במקומות המיועדים לכך.
לטייל בלי דאגות: בשביל ישראל והגולן
רוצים לצאת לטרק של המדינה בקבוצה
גם אתם רוצים לעשות את שביל ישראל, אבל אין לכם אפשרות או רצון לעשות פאוזה בחיים ולצאת למסע ארוך ובטח לא לבד? אז מסתבר שיש קבוצות הליכה, שמציעות להשלים את המשימה דרך טיולים יומיים, כל אחד מהם הוא מקטע מהמסלול. קבלו את המדריכים והקבוצות שיוצאים לשביל ביחד ואוספים מקטעים עד להשלמת השביל:
החברה להגנת הטבע
החברה להגנת הטבע, שייסדה את השביל, מציעה טיולים לקהלי יעד מגוונים, בהדרכת מדריכי החברה להגנת הטבע, שהם המנוסים ביותר בתחומם ובעלי היכרות מעמיקה עם המסלולים והשטח. המסלולים מתאימים למיטיבי לכת מעל גיל 18 והם חד פעמיים (כלומר אינם חלק מחוג הליכה).
Let’s Walk
עומר זיו, מורה דרך מוסמך, הקים את מועדון המטיילים Let’s Walk, המציע חוגי הליכה בשביל ישראל. תוכנית הטיולים מציעה טרק חד יומי או דו יומי, בדרגות קושי שונות, למקטעים של בין 12 ק”מ ל-25 ק”מ. כך צועדים במקטעים שונים מהשביל. אפשר לצאת לטיול חד פעמי או להרשם לכמה טיולים, כולם בדרגת קושי למיטיבי לכת ומגיל 18. למידע נוסף על הטיולים עם Let’s Walk »
מכון אבשלום
למכון אבשלום יש תוכנית לקבוצות מטיילים, שחוצות את הארץ לאורכה ולרוחבה, בשתי דרגות קושי. באחת צועדים בכל פעם רק 10 ק”מ ובשניה צועדים בין 15 ל-17 ק”מ ביום. המתמידים יכולים לעשות את כל השביל תוך 5 שנים. כל הסיורים כוללים הדרכה המשלבת גיאוגרפיה, טבע, היסטוריה, חברה ונושאים נוספים. למידע נוסף על הטיולים עם מכון אבשלום »
טיולים ואגדות
חברת טיולים ואגדות חילקה את השביל ל-75 מקטעים בדרגת קושי סבירה ומציעה תוכנית טיולים למספר מקטעים או טיולים בודדים. בכל מקרה אף טיול לא מצריך לינת שטח ובין מקטע למקטע יש הפסקה של שבועיים-שלושה שבועות. למידע נוסף על הטיולים עם טיולים ואגדות »
על השביל
אחת לחודש יוצאות קבוצות המטיילים של חברת על השביל למקטעים באורך של בין 10 ק”מ ל-16 ק”מ, המתאימים למיטיבי לכת. לכל מקטע יש נושא וחידת איש מסתורין המלווה את הטיול של אותו יום ברמזים עד לפתרון החידה. מי שמעוניין לסיים את כל השביל צריך לקחת בחשבון שההליכה מתפרשת על פני 5 שנים. לחילופין אפשר לעשות בשנה אחת את מסלול המיטב של שביל ישראל. למידע נוסף על הטיולים עם על השביל »
ארץ הצבי
למורה הדרך צביקה פרץ, בעל החברה ארץ הצבי, יש ארבע קבוצות הליכה בדרגות קושי שונות – מיטיבי לכת, אוהבי לכת המוגדרים כשביל ישראל לייט, קבוצה נוספת של מיטיבי לכת, שהולכת בקצב איטי ובה ההתחייבות למנוי עונתי של 7 טיולים וקבוצה להליכה בדרגת קושי קלה עד בינונית.
הטיולים בשביל ישראל בהיקף של יום-יומיים וכוללים התייחסות להיסטוריה, לארכיאולוגיה ולבוטניקה שנמצאים על השביל. לכל קבוצה תדירות טיולים משתנה. למידע נוסף על הטיולים עם ארץ הצבי »
בית ספר שדה כפר עציון
“שביל ישראל לייט”, “מילדות לבגרות: חוגגים גיל מצוות בשביל ישראל”, “ללכת בשבילך” ו”שביל ישראל דו-יומי” הם חלק מתוכניות ההליכה בשביל ישראל שמציע בית ספר שדה כפר עציון. בכל תוכנית מתקיימים מספר ימי טיול שונים, חלקם חד-יומיים וחלקם למשך יומיים ובהתאם גם מרחק ההליכה היומי משתנה. המתמידים יכולים לסיים תוך 5 שנים את כל השביל. אפשר גם להרשם לטיול בודד. למידע נוסף על הטיולים עם בית ספר שדה כפר עציון »
נפגשים בשביל ישראל
המסע “נפגשים בשביל ישראל” יוצא לזכרו של סמ”ר אבי אופנר ו-72 החברים שלו שנפלו באסון המסוקים בשאר ישוב ולזכר כל חללי מערכות ישראל ונפגעי הטרור. לא מדובר רק על טיול, אלא על מסע המשלב דיונים ושיחות על החברה הישראלית ועל המורשת היהודית.
כל יום מתחיל בטקס, במהלך היום עוצרים לשעת לימוד, מידי פעם עוצרים בישובים ובמקומות בהם נפגשים עם אנשים, שמספרים על המקום. את היום מסיימים בפגישות אישיות. במהלך המסע מציינים אירועים מיוחדים כמו פורים ויום ירושלים. אפשר להרשם למסע כולו, למסע של עד 30 יום בלי הנגב או 30 יום עם הנגב. למידע נוסף על הטיולים עם נפגשים בשביל ישראל »
אלול בשביל
עמותת אלול בשביל מוציאה פעם בשנה, בחודש אלול, קבוצה בת ארבעים מטיילים בגילאים 20-35 למסע מדן שבצפון ועד הרי ירושלים בתוואי שביל ישראל. הטיול כולל חווית שטח המלווה בלוגיסטיקה מפוארת (לינה, בישול, חשמל ותאורה מדי ערב) אולם במקרה הזה, שביל ישראל הוא האמצעי ולא המטרה.
המטיילים והמטיילות יוצאים לדרך עם מחברת שביל אישית, בה הם מעלים את החוויות, השאלות והתובנות שצצים במהלך המסע. כל יום מפגיש את המטיילים עם נושא אחד הקשור לחייהם כמו בית, משפחה וחזון אישי. בכל יום יש גם סדנא והרצאת ערב הקשורים לנושא היומי. לעמוד הפייסבוק של אלול בשביל »
טיול ולימוד בשביל ישראל | צילום:
עומר זיו
מחפשים שותפים לטיול על שביל ישראל
עשיתם שיעורי בית, אספתם מידע ויש לכם ממש חשק לשים תרמיל על הגב ולצאת כבר לדרך, אבל הייתם שמחים למצוא פרטנרים למסע. אל דאגה – אתם לא לבד. אספנו בשבילכם את האתרים המציעים חיבור בין שותפים:
Walk About Love
צוות המסע של Walk About Love מארגן פעמיים בשנה קבוצות שיוצאות יחד לעשות את שביל ישראל כולו. מצד אחד צועדים יחד 68 יום לפי תוכנית מסודרת ומסלול יומי שתוכנן מראש ומגיעים כל יום לאותו חניון לילה, מצד שני כל אחד צועד בקצב שלו ואחראי למלא את המטלות, שמתחלקות בין כל המטיילים, כמו הכנת ארוחות, הבערת מדורה וסידור ציוד בחניון. לאתר Walk About Love »
הרעיון נחמד, אבל אתם לא רוצים לטייל בקבוצה אלא עם פרטנר אחד או שניים? תוכלו להעזר ב-Walk About Love גם למציאת השותפים. לקבוצת הפייסבוק של Walk About Love »
Hike
חיפוש שותפים הוא משימה לא פשוטה. לא מספיק שני אנשים שרוצים לחוות חוויה מיוחדת, אלא אנשים שמשדרים על אותו גל ויעזרו אחד לשני באמצע הדרך. יש כאלה המסתפקים בשותפים למספר ימים בלבד, אחרים מחפשים שותפים בני אותו גיל, שותפים למקטעים. לא חסרים סוגי שותפים. תוכלו לנסות את מזלכם בפורום Hike. לפורום Hike »
פורום שביל ישראל
בפורום שביל ישראל תוכלו לחפש שותפים לשביל ברצף, במקטעים וגם שותפים להטמנות מים. לפורום שביל ישראל »
קבוצות פייסבוק לשביל ישראל
בפייסבוק יש לא מעט קבוצות בהן אפשר למצוא שותפים, עזרה ועדכונים מהשטח, להלן הרשימה:
- שביל ישראל 2020-2021 »
- שביל ישראל »
- IsrTrail – קהילת שביל ישראל »
- שביל ישראל למשפחות ולמטיילי יום »
- שביל ישראל ושבילים בארץ »
לערוץ “שביל ישראל” בטיולי, עם עוד המון המלצות, כתבות ופעילויות »
היי,
מה תרצה לכתוב על "כך תטיילו בשביל ישראל: כל הדרכים לצאת אל השביל, ביחד או לבד!"?