כמו הנופים המרהיבים, האנשים הטובים בדרך והחוויות שתאספו, גם הבישול הוא חלק בלתי נפרד מהשביל. כדי לא להעמיס על הגב (ועל הקיבה) חשוב לדעת איזה מצרכים וציוד הם “מאסט” ומה עדיף להשאיר במחסן. אספנו לכם טיפים ליציאה מוצלחת אל השביל, וגם כמה מתכונים פשוטים ומשביעים שיתנו לכם אנרגיה להמשך.
- הכירו את השביל
- בואו לארוז איתי
- תזונה בשביל על קצה המזלג
- ארוחת בוקר בצד הדרך
- בראנץ’ על השביל
- עייפים אך שבעים
ברוכים הבאים לשביל
מתכננים לצאת לשביל ישראל? אל תשכחו לפנות לעצמכם לפחות חודשיים פנויים ביומן, מכיוון שהמסלול שיוצא מתל חי ועד אילת (או להפך) מתפרש על פני 1,000 ק”מ ולוקח למטייל ממוצע בין 45-50 יום – ואתם כמובן לא רוצים לרוץ אותו.
בהתאם לעונות השנה, יש שתי תקופות בהן מומלץ להתחיל את השביל – בסתיו ובאביב. אם אתם מתכננים לעשות את המסלול מצפון לדרום, מומלץ לצאת למסלול בחודש ספטמבר ולסיים אותו לכל המאוחר בנובמבר, כדי להימנע משיטפונות. באביב, מומלץ להתחיל את המסלול בחודש מרץ ולסיים אותו בחודש מאי, קצת לפני שגל החום הרציני יתפוס אתכם. בחודשים אלה יש פחות חשיבות מאיזה כיוון תתחילו את המסלול מבחינת מזג האוויר, אם כי רוב המטיילים נוהגים להתחיל אותו מהדרום הקריר ולסיים בצפון שמתחיל להתחמם לקראת מאי.
השביל הזה מתחיל כאן
| צילום: אינה מנשה
מקל, תרמיל? מה אורזים לשביל
לפני שאורזים לשביל, חשוב לשנן לעצמנו את המנטרה less is more. אתם הולכים לצעוד בכל יום כ-20 ק"מ בממוצע, כך שאתם ממש לא רוצים לגלות בסופו של המסע שסחבתם איתכם מזון וציוד עודף שהכביד עליכם סתם (מישהו אמר שימורים?)
הציוד הבסיסי ביותר שחשוב לדאוג לו הוא שק שינה, מזרון, אוהל, תיק ונעליים. רצוי לבחור תיק בנפח של 70 ליטר בערך, שמותאם ל-20 ק"ג וכמובן, לא להתפשר על נעליים איכותיות ונושמות שאטומות למים – אל תשכחו רק ללכת איתם מספיק זמן מראש כדי להתרגל אליהן.
באשר למים ולמזון, ככלל שתדרימו, יהיה לכם יותר קשה לשים עליהם יד, בעקבות דלילות ישובים ומלאכי שביל באזור. למזלנו, אנשים רבים וטובים צעדו בשביל לפני והגו את רעיון ההטמנה. הרעיון הוא פשוט, הטמנת מזון ושתייה בנקודות אסטרטגיות על השביל, לה תוכלו לדאוג בעצמכם לפני היציאה לשביל או להיעזר במטמינים בתשלום. כאן תוכלו לקרוא את המדריך המלא להטמנת מזון ושתייה»
איזה ציוד בישול להביא?
אם אתם מתכננים לבשל ולא להסתפק רק במזון יבש, זה הציוד הבסיסי שתצטרכו:
- גזיה: זה אולי נשמע טיפה מובן מאליו, אבל חשוב לוודא שיש לכם גזיה מתברגת (לא מנוקבת) כדי לפנות מקום בתיק. כדי שתוכלו לבשל ביציבות מקסימלית, מומלץ לבחור בגזיה שמתחברת לצידו של הבלון באמצעות צינור, ולא בכזאת שיושבת ישירות על בלון הגז.
- כלי בישול: כיום, יש לא מעט ערכות בישול קומפקטיות שיהפכו את מלאכת הבישול שלכם לקלה יותר (תרתי משמע). הערכות השונות מתקפלות ומכילות סירים, מחבתות וכוסות רב פעמיות במשקל ובנפח קטן. בחלק מהערכות תמצאו גם גזיה או מקום לבלון גז.
- שקיות זילפוק: מדובר באוצר של ממש בשביל. אפשר לאחסן בהן תבלינים, לסגור בהן קטניות או אורז פתוחים, כדי לצמצם את הנפח שלהם, ואפילו להעביר אליהן תכולה של שימורים, שאתם לא רוצים לוותר עליהם במסלול.
ככה יותר נוח |
צילום: אלון מסיקה
על תזונה ודעה קדומה
קצת כמו השאלה "איפה אוכלים את החומוס הכי טוב בארץ", גם כשמדובר במה אוכלים בשביל - הדעות חלוקות. יש כאלה שיגידו לכם שג'אנק פוד הוא האוכל המומלץ בשטח, כדי להגדיל את הצריכה הקלוריות הדרושה כדי להתמודד עם אלפי הקלוריות ששורף מטייל ממוצע ביום. מנגד, יהיו אחרים שימליצו לכם לצרוך דווקא מזונות שנחשבים בריאים יותר – שיבולת שועל, קטניות, אגוזים ופירות יבשים.
התשובה, כמו תמיד, נמצאת איפשהו באמצע. זה אומנם חשוב שהתפריט שתרכיבו יהיה עתיר קלוריות, אבל זה ממש לא אומר שהוא צריך להסתכם רק בלחם עם שוקולד וקבנוס. הקפידו לאכול הכל מהכל - פחמימות, חלבונים, שומנים וסיבים תזונתיים, ובעיקר לגוון את הארוחות ככל האפשר עם תוספות וטוויסטים שונים (שבבי בצל זה הדיבור!)
הנה כמה מוצרים בסיסיים שכדאי לקחת לדרך: קפה, סוכר, תה, פסטה, אורז, עדשים, קינואה, כוסמת, פתיתים, שיבולת שועל אינסטנט, ממרחים (חמאת בוטנים, ממרח חלבה, טחינה גולמית), גבינות עם אחוזי שומן גבוהים (צהובה, מותכת), תרסיס שמן, פירות יבשים, אגוזים, תבלינים, קבנוס ופתיתי טונה בשקית.
תמיד זה מתחיל באורז
| צילום: אלון מסיקה
ארוחת בוקר על הדרך – קפה וקצת יותר ממאפה
כולנו למדנו לשנן שארוחת הבוקר הוא הארוחה הכי חשובה ביום, אבל לפחות ביקום של שביל ישראל – רצוי להסתפק בארוחה קלה ולא להעמיס על הקיבה לקראת המסע שאתם עומדים לעבור. הרבה פעמים כוס קפה עם פרוסת טחינה או חמאת בוטנים יספיקו כדי לספק לגוף את האנרגיות הנחוצות, בשביל להתחיל את היום כמו שצריך.
מתכון לדייסה עם שיבולת שועל ופירות
אם אתם רוצים להיות בטוחים שתהיו שבעים לפחות עד הצהריים, תוכלו להכין דייסת שיבולת שועל - ארוחת בוקר קלאסית, עשירה בסיבים תזונתיים, שאפשר להרים תוך מספר דקות. כל מה שדרוש זאת שיבולת שועל להכנה מהירה, חלב עמיד/צמחי, פירות ומעט טחינה וסילאן למעלה. למתכון המלא »
# ארוחת בוקר מול עמק החולה: כשתגיעו למקטע 3, שמתחיל במושב רמות נפתלי ומסתיים בקיבוץ ברעם, אל תפספסו עצירה לקפה וסנדוויץ’ של בוקר בקרן נפתלי. הטיפוס לראש ההר אומנם לא יהיה פשוט, אבל בסופו תתגלה לפניכם תצפית מדהימה ביופייה, שמשקיפה אל עמק החולה ורמת הגולן. אם אתם רוצים לראות את אחת השקיעות המרהיבות ביותר בארץ, כדאי להקדים ולצאת למסלול לפנות בוקר, כדי להספיק להגיע לפסגה, קצת לפני שהשמיים נצבעים בגווני כתום-כחול.
ארוחת צהריים בשטח – זה זמן הפחמימות
אחרי שעברתם כמעט חצי יום הליכה, סביר שהגוף שלכם יאותת לכם שהוא צריך פחמימות כדי להחזיר לעצמו את האנרגיות שאבדו לו. ארוחת צהריים קלאסית של שטח היא כמובן כזאת שמערבת מנת פחמימה הגונה כמו פסטה, אורז, פתיתים או קוקוס, לה תוכלו להוסיף קבנוס, טונה או כל תוספת אחרת שתרצו.
מתכון לקוסקוס טרופי של גלעד מאירי
אגוזים, שקדים ופירות יבשים הם נשנושים מצוינים, שלא רק שכמעט ולא תופסים מקום בתיק, אלא גם יתנו לכם מנת אנרגיה זמינה ומהירה לאורך היום. את המתוקים היבשים תוכלו לשלב גם במנות שתבשלו בשביל. הפירות קוסקוס טרופי היא אולי המנה המושלמת לשטח – מצד אחד היא צבעונית ומרשימה, מצד שני היא דורשת כמעט כלום עבודה. למתכון המלא »
חגיגית ומתוקה |
באדיבות: גלעד מאירי
אם אתם מעדיפים לחטוף משהו קטן על הדרך ולהשאיר את ארוחת הערב הגדולה והמפנקת לחניון, תוכלו להרים ארוחת פועלים זריזה ולהמשיך בדרך. כמה פרוסות לחם, טונה, קבנוס, ירקות וממרחים שמנים יכולים לסגור לכם את הפינה.
מתכון לעראייס טונה של השף אודי ברקן
רוצים לשדרג את ארוחת הפועלים הפשוטה? ארגנו לכם מתכון לעראייס טונה שמותאם במיוחד לשטח. את רשת הגריל תוכלו להחליף במחבת, לזלף קצת טחינה מעל, והנה – יש לכם ארוחה שלמה בפיתה. למתכון המלא »
שים לי קצת חריף |
צילום: אלון מסיקה
# בראנץ’ בחללית: לאורך מקטע 9, המתחיל במושבה כנרת ומסתיים בכפר קיש, יש לא מעט נקודות נפלאות בהן תוכלו לעצור לארוחת צהריים. אבל אם תשאלו אותו, מצפה אלות הוא כנראה הנקודה המושלמת מביניהן. אחרי שצלחתם את הטיפוס מנחל יבניאל, תגיעו למצפה אלות – הנקודה הגבוהה ביותר ברכס רמת סירין. כאן תוכלו ליהנות מאחת התצפיות היפות ביותר בארץ, שצופה אל הכנרת ורמת הגולן ולטפס אל “החללית” – מגדל ותיק שצורתו מזכירה חללית, אשר שימש את תושבי קיבוץ אפיקים בעבר להקרנת סרטים.
רק לפתוח גזיה | צילום:
יניר גל
ארוחת ערב בחניון – תבשיל ולישון
ארוחת הערב בשביל לא שונה יותר מדי מארוחת הצהריים. גם בערב, מומלץ לצרוך מנת חלבון ופחמימה כדי להחזיר לגוף את האנרגיות שאיבד במהלך היום. עם זאת, אם בצהריים עדיף להימנע מתבשילים עם קטניות שיכולים להכביד במהלך המסלול, ולהכין בעיקר מנות קלילות שאפשר לתפור תוך רבע שעה, כאן יש לכם זמן להתרווח ולבשל בניחותא גם תבשילים כבדים יותר. בכל זאת, מכאן אתם הולכים ישירות לשק שינה.
מתכון לדאל עדשים אדומות של גלעד מאירי
קטניות יבשות הן מסוג המוצרים שהן “מאסט” כשיוצאים לטיול שטח ארוך. הן יכולות להחזיק חודשים והן מלאות בחלבון. תבשיל עדשים אדומות הוא מסוג המתכונים המנחמים האלה, שהכי כיף לאכול בסוף יום טיול מפרך. למתכון המלא »
מתכון לפתיתים וקבנוס
הקבנוס הוא כנראה הקלישאה של השביל. אבל מה לעשות שהוא פשוט טעים, נשמר לאורך זמן ומשתלב בכל תבשיל אליו תכניסו אותו? אם אתם מחפשים ארוחת ערב קלאסית של שביליסטים, שמרו לכם את המתכון הבא »
פתיתים עם טוייסט |
צילום: נטע מייזלס
#ארוחת ערב על גמל: כשתגיעו למקטע 41, המתחיל בחניון נחל חווה ומסתיים במצפה רמון, אל תפספסו את השקיעה המרהיבה בהר גמל המפורסם, שקיבל את שמו בזכות צורתו המזכירה גמל. כאן תוכלו ליהנות מארוחת ערב נעימה או מקפה מרגיע מול נופי המכתש, ולהמשיך משם אל חניון הלילה.
מה אתם אומרים,
מזכיר גמל? | צילום: איתמר ברק